Podpora, kterou nečekal. Za Trumpa se poprvé postavili i zástupci Kongresu

Mezi politickými elitami ve Washingtonu nikdy neměl příliš přátel, ani jeho kampaň v tamních vodách příznivé hlasy nehledá – přesto Donalda Trumpa poprvé podpořilo několik republikánských zástupců Kongresu. Newyorský miliardář a dosud nejúspěšnější účastník primárek je podle nich „silný vůdce“, který se nebojí těžkých výzev.

Trumpovu kampaň konkrétně podpořili poslanci Duncan Hunter z Kalifornie a Chris Collins z New Yorku. Podle Collinse Trump projevil kuráž a sílu pomoci americkým firmám v konkurenčním souboji s Čínou. Je prý také schopen postavit se hrozbám ze strany Islámského státu a Severní Koreje. Hunter označil Trumpa za silného vůdce.

Trump ve třech z prvních čtyř nominačních soubojů uspěl. V zatím posledním hlasování v Nevadě získal větší procento hlasů než oba jeho hlavní pronásledovatelé Marco Rubio a Ted Cruz dohromady. Favoritem je i ve volbách 1. března, kdy v rámci takzvaného superúterý odevzdají své hlasy republikánští voliči ve 12 amerických státech.

Některá média přitom úspěch Trumpa ve stranických primárkách považují za hotovou věc. Televize CNN v jednom ze svých komentářů uvedla, že Trumpa na cestě k nominaci už nic nezastaví.

Excentrický miliardář má po vítězném hlasování v Nevadě zajištěno zatím 81 delegátů pro letní konvent – k jistotě vítězství jich potřebuje celkem 1237.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org