Clintonová pohrozila Sýrii vážnými důsledky, pokud nezastaví boje

Istanbul/Damašek - Skupina zemí Přátelé Sýrie plně podporuje mírovou misi zmocněnce OSN a Ligy arabských států Kofiho Annana. Uvádí to závěrečné prohlášení příznivců syrské opozice, kteří jednali v tureckém Istanbulu. Státy požadují pevný termín pro uskutečnění plánu, jehož cílem je okamžité zastavení bojů. Země Perského zálivu se na schůzce zároveň dohodly, že opozici dají víc peněz, aby mohla platit syrské vojáky, kteří zběhnou od vládních sil. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová vyzvala vládu syrského prezidenta Bašára Asada, aby zastavila operace proti civilistům, v opačném případě mu hrozí vážné důsledky.

„Naše poselství musí být jasné těm, kdo vydávají rozkazy, i těm, kdo je plní: Zastavte zabíjení svých civilistů, jinak budete čelit vážným důsledkům,“ zdůraznila Clintonová na konferenci zástupců více než 70 zemí, kteří jednají o způsobu nátlaku na Asada. Neúčastní se jí ale hlavní spojenci syrského prezidenta Asada, tedy Rusko, Čína a Írán, které nesouhlasí s přístupem Západu k řešení situace v Sýrii.

Šéfka americké diplomacie dále řekla, že Asadova vláda navzdory tomu, že přijala nový mírový plán navržený zmocněncem OSN a Ligy arabských států Kofim Annanem, své sliby porušuje. Annanův plán předpokládá mimo jiné především okamžité příměří, umožnění humanitární pomoci a propuštění politických vězňů.

„Jak víte, Asadův režim tvrdí, že přijal plán Kofiho Annana. Nic konkrétního ale neudělali. Zabíjení pokračuje, situace je naprosto neakceptovatelná. Jedním z výstupů této konference tak bude výzva k dodržení Annanova plánu. Zdůrazňujeme, že Sýrie na to nemá nekonečné množství času,“ prohlásil William Hague, britský ministr zahraničí.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová a turecký ministr Ahmet Davutoglu na konferenci Přátel Sýrie
Zdroj: ČTK/AP/Brendan Smialowski

„Syrskému režimu by nemělo být v žádném případě dovoleno, aby s tímto plánem manipuloval a získával tím čas,“ řekl turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. Podle něho by se dalo uvažovat o vojenském řešení, pokud Sýrie nebude plnit Annanův plán a Rada bezpečnosti OSN se nedokáže sjednotit v postoji proti Assadovi. Narážel tak na veto Ruska a Číny, které se postavily proti rezoluci RB OSN o Sýrii. „Pokud RB OSN znovu nedokáže nést svoji historickou odpovědnost, nebude jiné východisko než podpořit právo syrského lidu na sebeobranu,“ řekl.

Předseda syrské exilové opoziční Syrské národní rady (SNC) Burhán Ghaljún vyzval na konferenci mezinárodní společenství, aby uznalo jeho radu jako jediného legitimního představitele Syřanů. „SNC vyjadřuje požadavky syrského lidu. Vyzvali jsme několikrát k vyzbrojení svobodné syrské armády. Přejeme si, aby konference Přátel Sýrie přistoupila na tento požadavek.“

Skupina Přátelé Sýrie vzápětí na dnešní schůzce v Istanbulu uznala opoziční Syrskou národní radu (SNC) za legitimního zástupce všech Syřanů.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan na konferenci Přátelé Sýrie v Istanbulu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Syrská oficiální média dnes odsoudila konferenci skupiny Přátelé Sýrie a nazvala ji „tribunou nepřátel Sýrie“. „Jen naivní lidé (…) mohou věřit, že je to konference přátel syrského lidu,“ komentoval událost list vládní strany Baas.

Syrská televize, která přinesla záběry ze zahájení konference, se pustila do účastníků, včetně tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Erdogan podle ní hovoří o zájmech syrského lidu a zapomíná, že „poskytuje azyl teroristům a usnadňuje jejich zločinecké operace v Sýrii“.

Demontrace stoupenců syrského prezidenta Bašára Asada na konferenci Přátel Sýrie
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Turecká policie mezitím rozehnala demonstraci stoupenců syrského režimu, kteří odsoudili konání konference Přátel Sýrie. U budovy konferenčního střediska vykřikovali hesla na podporu prezidenta Asada. Policie použila proti demonstrantům slzný plyn a vyzvala je, aby se rozešli. Několik demonstrantů dostalo zásah plynem. V Sýrii mezitím pokračují násilnosti, při nich bylo dnes zabito nejméně 16 lidí, z toho osm vojáků.