CNN: Je dobojováno. Trumpa na cestě k nominaci už nic nezastaví

Newyorský podnikatel Donald Trump se pomalu může začít připravovat na finální střet s kandidátem demokratů. Podle komentářů televize CNN ho s ohledem na dosavadní výsledky primárek – i průzkumy těch následujících – už těžko jeho konkurenti sesadí.

Excentrický miliardář má po vítězném hlasování v Nevadě zajištěno zatím 81 delegátů pro letní konvent – k jistotě vítězství jich potřebuje celkem 1237. Přesto je v tuto chvíli podle komentáře americké zpravodajské stanice CNN prakticky rozhodnuto. „Vede v celonárodních průzkumech i v mnoha jednotlivých státech. Na dohled není nikdo, kdo by ho zastavil. Otazníkem tak zůstává, kdy ho republikánská strana oficiálně vyšle do boje,“ píše CNN.

Trump je prý jediným kandidátem, který může porazit předpokládanou nominantku demokratů Hillary Clintonovou. „Průzkumy mohou zmiňovat Marka Rubia jako někoho, kdo může konzervativce sjednotit. Nikdo ale nevyužije tak jako Trump největší slabinu Clintonové – její únavu,“ zmiňuje komentář.

Deník Washington Post si všímá zajímavého průniku voličů Trumpa. Muže, který by měl masy spíše rozdělovat, volily skupiny hispánců v Nevadě, evangelíci v Jižní Karolíně, skalní konzervativci nebo třeba vysokoškolsky vzdělaní – ani na jedny z nich by si Trumpovi poradci ještě před několika měsíci nevsadili.

obrázek
Zdroj: ČT24

Všechny tyto skupiny totiž při podpoře Trumpa může spojovat společná věc – dlouhodobý odpor k vládě a stávající politice. „Trumpův potenciál se ukazuje jako velmi pružný. Jeho oponenti prokazatelně nevědí, jak ho porazit. Narušil veškeré pilíře, které ostatní považovali za svou oporu,“ píše Washington Post.

Až dosud mohli mnozí o nonkonformní kampani Trumpa pochybovat – snaha prezentovat se jinak než všichni ostatní ale vedla k úspěchu, zmiňuje New York Times. Sebevědomý miliardář své konkurenty neváhá nazývat „lháři“ či „zkrachovalci“. Při pondělním mítinku v Las Vegas reagoval upřímně poté, co policie vyvedla jeho odpůrce z davu. „Nejradši bych mu dal do obličeje, to mi věřte,“ řekl následně k davu.

Méně vybíravé způsoby by si podle deníku měli osvojit i jeho odpůrci. „Vedení republikánů si po posledních výsledcích zřejmě uvědomí, že jen jasná a přímá konfrontace může Trumpovi zavřít cestu ke stranické nominaci,“ dodává NY Times.

obrázek
Zdroj: ČT24

Trump si z Nevady připsal dalších 14 volebních delegátů, kteří nominaci vítěze oficiálně potvrzují na letním celonárodním sjezdu strany. Po něm už začíná ostrý předvolební boj o úřad prezidenta USA, o kterém se bude hlasovat v listopadu. Nutných k nominaci je v republikánském táboře 1237 delegátů. Po souboji v Nevadě by měl mít Trump už 81 jistých delegátů, zatímco Cruz a Rubio jen po 17.

Volební shromáždění v Nevadě je po Iowě, New Hampshire a Jižní Karolíně čtvrtým republikánským kláním od začátku souboje o stranickou nominaci. S výjimkou Iowy Trump všude zvítězil. Prvním velkým střetem bude takzvané superúterý 1. března, kdy se volí ve více státech.

Volební superúterý
Zdroj: ČT24
Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org