O rekordní jackpot 640 milionů dolarů se podělí tři výherci

New York - Rekordní jackpot 640 milionů dolarů (11,9 miliardy korun) americké loterie Mega Millions padl v pátečním tahu. Podle loterijní společnosti se o výhru podělí majitelé tří sázenek zakoupených ve státech Maryland, Kansas a Illinois. Podle mluvčího loterie v Illinois Mikea Langa mohou vítězové počítat s 213 miliony dolarů (skoro čtyři miliardy korun) před zdaněním. Pravděpodobnost výhry byla prý jedna ke 176 milionům.

Částka vyvolala obrovský zájem sázejících. Před prodejnami ve všech 42 státech, kde loterie funguje, se tvořily ještě v pátek dlouhé fronty. Prodej sázkových tiketů skončil až čtvrt hodiny před losováním, které se uskutečnilo v Atlantě v noci na dnešek. Celkem lidé za tikety utratili 1,5 miliardy dolarů, jen za poledních 24 hodin před tahem se prodalo zhruba 400 milionů sázenek.

Pravděpodobnost výhry byla podle odborníků jen zhruba jedna ku 176 milionům. Matematici také upozorňují, že člověk má padesátkrát větší šanci, že ho zasáhne blesk, než že rekordní jackpot získá.

Padl rekordní jackopot v loterii Mega Millions (zdroj: ČT24)

Výherce se může rozhodnout, zda si nechá vyplatit celý jackpot ve 26 ročních splátkách, nebo zda se spokojí s menší částkou zaplacenou okamžitě, což by v případě tohoto jackpotu bylo 462 milionů a po zdanění 347 milionů.

Dosud nejvyšší jackpot v USA, 390 milionů dolarů (podle tehdejšího kurzu 8,3 miliardy korun), padl v březnu 2007 v loterii Mega Millions, výhru si tehdy odnesli dva lidé. Druhý nejvyšší americký jackpot, 380 milionů dolarů (7,1 miliardy korun), pak vyhráli ve stejné loterii taktéž dva výherci loni v lednu. Ve Spojených státech se ale příjmy z loterií daní a pokud chtějí peníze na ruku, odevzdají státu zhruba třetinu.

Jediný výherce si pak v USA odnesl rekordní sumu letos v únoru, když získal v loterii Powerball jackpot ve výši 336,4 milionu dolarů (6,2 miliardy korun). Kvůli daním si však šťastlivec z města Newport odnesl v hotovosti „jen“ 210 milionů dolarů (3,9 miliardy korun).

Rekordní výhra v české loterii Sportka padla na jaře 2002, kdy se dva výherci podělili o 148,6 milionu korun. Jediný výherce si pak nejvyšší sumu, 112,9 milionu korun, odnesl v srpnu 2003. Tuto neděli se pak ve Sportce hraje o téměř 158 milionů korun.

Rekordní výhry v loteriích
Zdroj: ČT24
Vydáno pod