Druhá Ficova vláda: Staronoví ministři i nestraníci

Bratislava – Budoucí slovenský premiér Robert Fico sestavil novou vládu, jejíž členy představil na dnešním brífinku. Obsadil všechny posty kromě funkce ministra hospodářství. Sociální demokraté (Smer-SD) po jasném vítězství ve volbách dávají dohromady jednobarevný kabinet, bude v něm ale i několik nestraníků. Ve vládě je také několik ministrů z Ficova prvního kabinetu z let 2006 až 2010. Prezident Ivan Gašparovič jmenuje druhý Ficův kabinet příští týden, podle ústavy musí personálním návrhům nastupujícího premiéra vyhovět.

Vedle Fica se na své dřívější posty v kabinetu vrátí Robert Kaliňák (vnitro), Marek Maďarič (kultura) a šéfem diplomacie bude znovu Miroslav Lajčák, nynější výkonný ředitel diplomatické služby EU pro Rusko, východní partnerství a západní Balkán (zahraničí). Další představitelé první Ficovy vlády povedou v nastupujícím kabinetu jiná ministerstva. O obsazení postu ministra hospodářství rozhodne Smer-SD začátkem příštího týdne. „Kandidátem zůstává Ján Valko, ale je připraven obsadit jinou důležitou funkci,“ řekl bez dalších podrobností Fico.

Smer-SD neobsadí křeslo vicepremiéra pro lidská práva a menšiny. Hodlá ale vytvořit novou funkci člena vlády odpovědného za velké investiční projekty, kterým se po změně příslušných zákonů stane někdejší ministr dopravy Ľubomír Vážny.

Robert Fico
Zdroj: ČT24

Někteří ministři se médiím líbí, jiní už méně

Jak uvedl v rozhovoru pro ČT publicista Martin Šimečka, nová Ficova vláda je částečně technokratická, částečně nestranická a částečně ideologická. Slovenská média kladně hodnotí zejména nominaci nestraníka na post ministra spravedlnosti, jímž se má stát šéf Slovenské advokátní komory Tomáš Borec. Další personální obsazení si pochvalu tisku už nevysloužila. „Ačkoliv máme dostatek příkladů, že ministerstvo nemusí řídit odborník od fochu, vybrat si za ministra životního prostředí rovnou obchodníka s dřevem je, jako by měl obranu řídit pacifista, jenž chce zrušit armádu,“ napsal dnes list Sme k nominaci někdejšího státního tajemníka ministerstva hospodářství Petera Žigy na ministra životního prostředí.

S ministrem obrany Martinem Glváčem některá slovenská média spojují podezřelý nákup lukrativních pozemků v okolí Bratislavy. „Dalším 'rizikovým ministrem' ve Ficově týmu bude Ján Počiatek,“ uvedly Hospodárske noviny k novému ministrovi dopravy. Podle deníku podnikatel a bývalý ministr financí například čelil podezření, že finanční skupině J&T předal informace o změně úředního kurzu při přechodu Slovenska na euro, na čemž prý J&T vydělala stovky milionů tehdejších slovenských korun.

Vydáno pod