Tymošenkové hrozí dalších 12 let

Kyjev - Vězněná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková bude do měsíce obviněna v další kauze. Podle kyjevské prokuratury je připravena žaloba za defraudaci a daňový únik, jehož se Tymošenková před 15 lety údajně dopustila při obchodování se zemním plynem. Hrozí jí další trest až 12 let vězení. Vůdkyně opozice bude v nové kauze souzena v Charkově, kde si odpykává sedm let vězení za údajné škody, které státu způsobila podpisem nevýhodné plynové smlouvy s Ruskem. K dosavadnímu sedmiletému trestu by jí soud mohl vyměřit dalších až dvanáct let.

Ve druhé polovině 90. let byla Tymošenková šéfkou a faktickou majitelkou firmy Jednotné energetické systémy Ukrajiny (JESU), která zprostředkovala nákup ruského zemního plynu a zajišťovala jeho přeprodej ukrajinským zákazníkům. Podle obžaloby přitom v rozporu se zákonem převedla na stát svůj vlastní dluh ve výši 405 milionů dolarů (dnes 7,5 miliardy korun) a dopustila se daňových podvodů. Spolu s Tymošenkovou, která obvinění odmítá jako politický útok prezidenta Viktora Janukovyče, má být obviněn i bývalý ukrajinský premiér z poloviny 90. let Pavlo Lazarenko, který prý Tymošenkové v jejím údajném podvodu pomáhal. Lazarenko před stíháním uprchl, v srpnu 2006 byl v USA odsouzen za praní špinavých peněz a vyděračství. Na svobodu se má dostat letos, ale americké úřady na žádosti ukrajinské justice o právní pomoc údajně nereagují.

Tymošenkovou čeká navíc ještě další soud. V prosinci roku 2010 byla obviněna ze zneužití prostředků za prodej nevyužitých emisních povolenek a loni v lednu za nevýhodný nákup sanitních vozů. Oba případy soud loni v létě spojil do jedné kauzy, jejíž projednávání expremiérku teprve čeká.