Rekordní americký jackpot: Hraje se téměř o 10 miliard

Washington - Ve Spojených státech se hraje o největší jackpot v historii. V loterii Mega Millions je v sázce půl miliardy dolarů, tedy téměř devět a půl miliardy korun. Tikety za symbolický jeden dolar kupují lidé ze čtyřiceti amerických států. Slosování se koná v noci z pátku na sobotu, šance na výhru je ale naprosto minimální.

K vysněné hlavní výhře je třeba uhodnout všech šest losovaných čísel. Pravděpodobnost, že se to někomu podaří, je však jen jedna ku 176 milionům. K drobné výhře ale stačí i jediné uhodnuté číslo: jeden dolarový tiket v takovém případě přinese svému majitele dolary dva. Už na minulé slosování, když jackpot dosáhl 363 milionů dolarů, bylo podle ředitele DC Lottery Buddyho Roogowa prodáno víc tiketů než kdy předtím. Nyní se předpokládá, že to bude ještě třikrát tolik. Vidina velkých peněz budí značný zájem sázejících po celé zemi. Na některých místech se před prodejnami tvořily fronty, lidé si nezřídka kupují hned několik tiketů.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Jackpot narůstá od 24. ledna. Marcia Adamsová ze státu Georgia tehdy vyhrála 72 milionů dolarů. Výherci si mohou vybrat, zda si nechají výhru vyplatit postupně, anebo zda se spokojí s okamžitou, byť nižší výplatou. Adamsová se rozhodla pro druhou možnost, a získala tak 52 milionů dolarů (asi 962 milionů korun). V případě současného jackpotu okamžitá výplata představuje 359 milionů dolarů (kolem 6,6 miliardy korun) před zdaněním. Anebo případný výherce může své peníze čerpat během 26 let. Ročně by tak získával kolem 19 milionů dolarů (asi 351 milionů korun).

Dosud nejvyšší výhra nejen ve Spojených státech, ale i na celém světě padla v roce 2007. Bylo to rovněž v loterii Mega Millions. Dva lidé ze států New Jersey a Georgia si tehdy rozdělili 390 milionů dolarů (nyní asi 7,2 miliardy korun).