Ruským zoologům se podařilo zachovat populaci tygra ussurijského

Události: Záchrana tygra ussurijského v Rusku (zdroj: ČT24)

Záchrana tygra ussurijského patří k jednomu z největších úspěchů ruských zoologů. Ještě před sedmdesáti lety byla kočkovitá šelma na pokraji vyhynutí. Zejména kvůli pytlákům nežilo na ruském Dálném východě ani čtyřicet těchto zvířat. V současně době jich ve volné přírodě žije více než pět set. Načerno se ale loví dál, a to i navzdory patronaci záchranného programu od ruského prezidenta Vladimira Putina.

Stopy největší kočkovité šelmy na světě se štábu České televize podařilo najít zhruba po dvou hodinách pátrání kousek od břehu řeky Chor. „Je velmi velký. Jeden z největších tygrů. Včera se válel ve sněhu, změřili jsme jeho délku, měří 220 centimetrů bez ocasu,“ říká vedoucí monitorovacího týmu Alexandr Batalov.

Tygr ussurijský z okolí Choru se pohybuje na území o velikosti 25 x 10 kilometrů. Je mu osm až deset let a váží asi dvě stě kilogramů. Minimálně další tři tygři žijí v bezprostředním okolí, před dvěma týdny dokonce kamery zaznamenaly samici. Pracovníci zdejší záchranářské stanice ale hledají nemocného tygra, který se v okolí toulá.

Lovec tygrů Eduard Kruglov se svým týmem zachránil už 17 zraněných tygrů. V pětadvacetistupňovém mrazu vyráží do tajgy zjistit, zda se tu neukázal samec s ocelovou smyčkou kolem krku. Vyvázl s ní z pytlácké pasti, nyní však může mít problémy s potravou. „Může zeslábnout a stane se nebezpečný pro lidi. Bude se k nim přibližovat a napadat domácí zvířata,“ dodává Kruglov.

Vypouštění vzácného tygra do přírody za asistence Vladimira Putina
Zdroj: ČT24

Ve sněhu lze spatřit jen stopy lišky, jelena a divočáka. Právě přemnožená divoká prasata loví pruhovaná šelma nejčastěji. Na divokého kance v ohradě se ochránci snaží nalákat zraněného tygra. Skončil by pak ve středisku spolu s šestiletým samcem s poraněnou tlamou.

Pytláky nezastaví vězení, ani ochránce tygrů Putin

Na ruském Dálném východě žije asi 530 ussurijských tygrů, dvě třetiny z nich v tajze v Chabarovském kraji. Vzácná šelma je na seznamu ohrožených zvířat, protože jejich počet i v důsledku pytláctví strmě klesá. Podle neoficiálních informací překupníci zaplatí za ulovený kus v přepočtu až tři čtvrtě milionu korun.

Program na jejich záchranu podporuje i Vladimir Putin, který před časem osobně tři pustil do volné přírody. Jenže dobře organizované skupiny pytláků neodstraší ani prezidentova záštita tygrů, ani hrozba pěti let za mřížemi.

obrázek
Zdroj: ČT24