Čína chce zahájit regulované vypouštění jezera ohrožujícího milion lidí

Peking - Čínští ženisté se dnes chystají odpálit poslední "zátku" zeminy před odtokovým kanálem vykopaným v uplynulých dnech u Tchang-ťia-šan, a zahájit regulované vypouštění nechtěného jezera za závalovou hrází. "Voda poteče dnes odpoledne," prohlásil Luo Chao-lung, představitel vojenských odborníků pracujících na vypuštění nechtěné hráze, která vznikla v důsledku silného zemětřesení z 12. května, kdy z hor sklouzla masa zeminy a zasypala koryto řeky Ťien.

Okresní stranický představitel v regionu Chan Kuej-ťün uvedl, že situace kolem jezera je v současné chvíli pod kontrolou a že obavy z možného protržení hráze a možné povodňové vlny byly odstraněny.

Čínské úřady z oblasti nejvíce ohrožené případnou povodní evakuovaly 197.000 obyvatel. Uskutečnily také virtuální nácvik na superevakuaci všech 1,3 milionu lidí, kteří by byli ohroženi, kdyby závalová hráz náhle povolila pod tlakem vody. Pokud se podaří vodu z jezera vypouštět postupně, jejich evakuace nebude zapotřebí.

Obrovské nechtěné jezero Tchang-ťia-šan je kilometry dlouhé a obsahuje miliony kubických metrů vody, jejíž hladina byla v pátek asi jen 20 metrů pod nejnižším bodem závalu. Tisíce ženistů vybavených i těžkými bagry kopalo v uplynulých dnech 24 hodin denně v pevném svahu kolem hráze odvodňovací kanál, kterým mají být zadržené vody vypuštěny.

Původní představy, že by bylo možné jezero vypustit postupným odbouráváním hráze výbušninami, byly opuštěny. Složení hráze z balvanů, hlíny a drobnějšího kamení totiž nezaručuje, že kdyby se voda začala valit vrchem, nespláchla by v mžiku celou hráz.