Dítě, nebo dospělý? IS nedělá rozdíly, třetina nezletilých zemřela v boji

Islámský stát (IS) ztrácí bojovníky, a tak stále častěji posílá na frontu i děti – lvíčata chalífátu. Američtí vědci zjistili, že za poslední rok zemřelo 89 chlapců, tedy dvakrát víc, než se dosud předpokládalo. Třicet devět procent z nich se odpálilo, 33 procent zahynulo přímo v boji, píše se ve studii Georgijské státní univerzity publikované na webu Centra boje proti terorismu.

„Téměř určitě jich zahynulo mnohem víc,“ upozornil Charlie Winter, spoluautor studie, která vycházela z dat, jež uveřejnil v rámci propagandy přímo IS. Jména a biografické údaje sice nejsou k dispozici, odborníci ale dokázali určit, že 60 procentům nezletilých, kteří padli v boji, bylo mezi dvanácti a šestnácti lety, dalším šesti procentům pak mezi osmi a dvanácti lety.

Mnoho lvíčat chalífátu využili radikálové k sebevražedným počinům. Asi 18 procent chlapců se vrhlo mezi nepřátele a stříleli, dokud nepadli. U jednoho dítěte IS uveřejnil fotografii, na které se loučí s otcem předtím, než spáchá sebevražedný útok v Aleppu.

Tato databáze poukazuje na skutečnost, že z využívání dětí se stává něco normálního. Nemají jen šokovat lidi na videích s popravami, ale mají i hodnotu v boji.
Charlie Winter
spoluautor studie

Více než polovina dětí zahynula v Iráku, řada z nich byli ale Syřané. Z toho vyplývá, že radikálové je nejprve vycvičí v Sýrii a poté je posílají na pomoc svým bojovníkům v Iráku. Další z obětí pocházely z Jemenu, Saúdské Arábie, Tuniska, Libye, Velké Británie, Francie, Austrálie a Nigérie.

Události: IS zneužívá dětské vojáky (zdroj: ČT24)

Rodiče se zapojením svých potomků do války často souhlasí

Nezletilí se zapojují do vojenských operací často se souhlasem rodičů. Spoluautorka studie Mia Bloomová upozorňuje, že nedochází k únosům, které bývají běžné v Africe. „Děti často pózují, usmívají se a loučí se s rodiči,“ okomentovala Bloomová propagandu IS. Podle Wintera postupuje podobně jako kdysi Saddám Husajn v Iráku.

Některým se podaří včas vyváznout - pětiletá Sára i s matkou islamistům utekly. Jakmile se ale rodiče nedívají, hned si zahaluje tvář. Dvanáctiletý „Násir“ se měl stát sebevražedným atentátníkem, ale utekl zpět k matce.

Učili nás, že naši rodiče jsou nečistí bezvěrci. A že naším prvním úkolem bude vrátit se domů a zabít je.
Dvanáctiletý „Násir“
bývalý dětský voják IS

Odhady jsou znepokojivé – teroristé zřejmě vycvičili až 1500 dětských vojáků. „V jiných konfliktech jsou dětští vojáci využíváni jako krajní možnost, aby rychle nahradili ztráty na bitevním poli, nebo pro zvláštní mise, na něž se dospělí nehodí. V případě IS jsou ale děti využívány stejným způsobem jako dospělí,“ upozornil Winter.

Podle něj je třeba, aby se svět zamyslel, jak tyto děti odzbrojit, a hlavně jak je znovu začlenit do společnosti. S rostoucím vojenským tlakem na IS lze totiž očekávat, že počty dětí v řadách IS ještě porostou, podotkl Winter.