Do Chorvatska v červnu bez masa a mléka, ale s půl promile

Záhřeb - Od neděle se turisté v Chorvatsku budou muset obejít bez většiny vlastního proviantu - země zákazala dovoz masa, mléka, uzenin, salámů i jogurtů a dalších mléčných a masných výrobků. Zelenou do země dostane jen jídlo pro kojence nebo speciální potraviny pro ty, kdo mají zdravotní potíže. Podle cestovních kanceláří jde o další ránu pod pás všem, kteří si už zájezdy koupili.

Cílem směrnic je podle Chorvatska harmonizace chorvatských zákonů se zákony Evropské unie a přínos v omezení šíření infekčních nemocí zvířat. Zpřísnění podmínek Chorvatsko chce pro členské státy EU zrušit až poté, co vstoupí do unie, což by mělo být v roce 2010. Nové opatření kritizuje celá Evropa.

Do Chorvatska ročně míří až 800 tisíc Čechů. Až dvě třetiny z nich přitom jezdí právě do apartmánů, kde si vaří z vlastních zásob. Češi v Chorvatsku v průměru utratí týdně kolem 6 000 Kč.

Cestovním kancelářím se nelíbí, že Chorvatsko podobné informace hlásí jen několik dní dopředu - nikoliv měsíců. Problém to je zvláště proto, že řada zájezdů je už nasmlouvaná. Už počátkem měsíce přišly chorvatské úřady s tím, že ti, co cestují do Chorvatska s dětmi - a nejsou jejich rodiči - musí mít úředně ověřený a soudně přeložený souhlas rodičů. Nakonec to vyřešil jednodušší formulář. Další problém s cestou na Jadran představuje patnáctikilometrový úsek Slovinskem,  na nějž se neprodává jiná dálniční známka než půlroční - za 35 eur.

Vzhledem k rostoucím nákladům na dovolenou v Chorvatsku se proto čeká odliv českých klientů do jiných zemí, především do Itálie - vzhledem ke srovnatelné vzdálenosti, cenám i k preferencím českých turistů. Itálie byla dosud třetí nejoblíbenější českou turistickou destinací.

Od poloviny června bude povoleno půl promile alkoholu v krvi

Chorvatsko dnes zároveň oznámilo, že od půlky června ruší dosavadní zákaz požití jakéhokoli množství alkoholu před jízdou. Parlament v Záhřebu schválil novou podobu zákona, který stanovil povolený limit alkoholu v krvi na 0,5 promile. Pro některé skupiny řidičů bude absolutní zákaz platit i dál - týká se to například profesionálních řidičů a mladých řidičů do 24 let. Parlament zároveň zpřísnil postihy za závažná porušení dopravních předpisů.

Dálnice ve Slovinsku
Zdroj: ČT24