Podle OSN v Sýrii systematicky trýzní děti

Londýn – Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová tvrdí, že syrské úřady záměrně a systematicky trýzní děti. Obává se proto o osud stovek dětí, které jsou v Sýrii vězněny. Pohrozila zároveň kvůli tomu prezidentovi Asadovi soudem. Přes rok trvající nepokoje v Sýrii si podle údajů OSN vyžádaly už na 8 000 mrtvých.

„Stovky dětí jsou vězněny a mučeny… je to hrozné. Děti postřelené do kolena, držené společně s dospělými ve skutečně nelidských podmínkách a bez možnosti ošetření svých zranění. Jsou zadržovány jako rukojmí či zdroje informací,“ tvrdí představitelka OSN.   

„Lidé jako Asad proto jednou budou muset čelit justici,“ dodala. Pillayová je totiž přesvědčena, že prezident Asad má možnost okamžitě ukončit věznění a zabíjení civilistů, a to pouhým rozkazem vládním silám. Je podle ní dost důkazů o tom, že mnohé násilnosti ze strany bezpečnostních sil se děly se souhlasem vedení země. 

Syrská armáda dnes zintenzívnila své operace proti povstalcům. V provinciích Idlib a Dará údajně zemřelo nejméně devět osob. 

Syrské povstalecké skupiny naléhavě apelovaly na mezinárodní humanitární organizace, aby přišly na pomoc městu Sarakáb na severu země. Syrská armáda na ně údajně v posledních čtyřech dnech soustředěně útočila, zabila nejméně 40 lidí. 

Asad přitom souhlasil s mírovým plánem, který navrhl zmocněnec OSN a Ligy arabských států Kofi Annan. Podle něj má nastat okamžité příměří a armáda se má stáhnout z obydlených oblastí. Jenže opozice žádný posun nevidí. Na oznámení o přijetí Annanova mírového plánu vládou v Damašku zareagovala prohlášením, že „pokud to režim myslí vážně, pak by musely už zítra zmizet tanky z ulic a političtí vězni vyjít na svobodu, to se ale nestane“.

K okamžitému naplnění šestibodového plánu OSN vyzval Asada generální tajemník OSN Pan Ki-mun: „Vyzývám prezidenta Asada, aby okamžitě splnil své závazky. Nelze ztrácet čas.“ Ruské ministerstvo zahraničí naopak vyzvalo syrskou opozici, aby „následovala příkladu Damašku“ a akceptovala Annanův plán.