Thajský pracovní trh stále více zachraňují důchodci

V boji proti nezaměstnanosti Thajsko oslovuje i ty, kteří už mají odpracováno dost. Až čtyři miliony důchodců se tam vrátily na pracovní trh. Jihoasijská země je totiž jednou z nejrychleji stárnoucích zemí v Jihovýchodní Asii. Motivací jsou pro ně i nízké penze. Měsíční důchod se tam pohybuje v přepočtu okolo 700 korun.

„Zacvičit nové zaměstnance trvá dlouho. Někteří z nich neumí tvrdě pracovat a chybí jim zodpovědnost. Nemohou se tedy srovnávat se staršími pracovníky,“ popisuje majitel továrny Varatus Vongsurakrai, který penzisty s oblibou zaměstnává.

Podle studií Světové banky by do roku 2040 měl klesnout počet zaměstnaných Thajců o 11 procent. Vliv na to má stárnoucí populace, nedostatek zaměstnaných žen a námezdních dělníků. Pracující důchodci jsou tedy možná záchrana tamní ekonomiky – přes 40 procent jich v současnosti pracuje.

Lidí v produktivním věku je v Thajsku zkrátka nedostatek. Na jednoho Thajce teď v průměru připadá 1,5 dítěte. Přitom ještě před 40 lety to byl skoro čtyřnásobek, konkrtétně 5,5 potomka. „Když mají příjem, utrácí, což podporuje ekonomiku. Pokud je ve společnosti více starších lidí, kteří nemají příjem, ani peníze na utrácení, ekonomika se samozřejmě zpomaluje,“ dodává ředitel tamního Ústavu pro starší občany Anusan Thienthong.

Důchodci jako spása thajské ekonomiky (zdroj: ČT24)