Turecký premiér ukázal kvůli útoku v Ankaře na Kurdy, ti to popírají

Útočník, který spáchal středeční atentát v Ankaře, byl napojen na kurdské milice YPG, oznámil turecký premiér Ahmet Davutoglu. Podle něj útok naplánovala turecká Strana kurdských pracujících (PKK). Syrští Kurdové spoluúčast na atentátu, který si vyžádal 28 obětí, popírají. Turecká armáda v reakci na útok spustila akce proti kurdským oddílům v Sýrii a Iráku.

„Teroristický útok spáchali členové teroristické organizace PKK v Turecku a jeden milicionář z YPG,“ řekl Davutoglu. Dodal, že útočníkem byl Syřan, „který se dostal ze Sýrie do Turecka“. V souvislosti s útokem už bylo zatčeno čtrnáct osob, oficiálně se k akci zatím žádná organizace nepřihlásila.

Při výbuchu auta zemřelo v Ankaře 28 lidí
Zdroj: Reuters/Ihlas News Agency

Strana demokratické unie (PYD), která je politickou složkou syrských Kurdů, oznámila, že její ozbrojené křídlo, tedy YPG, nemá s ankarským útokem nic společného. „Popíráme jakoukoli účast na tomto útoku. Tato obvinění jsou zjevně spojena s úmyslem zahájit intervenci do Sýrie,“ sdělil agentuře AFP šéf PYD Sálih Muslim.

Syrští Kurdové odmítají odpovědnost za útok v Ankaře (zdroj: ČT24)

Po premiérovi se vyslovil také prezident Recep Tayyip Erdogan, který prohlásil, že Turecko dokáže spojitost YPG s PKK a že na vině syrských Kurdů trvá. „I když ti, kdo vedou PYD a PKK, tvrdí, že s útokem nemají nic společného, poznatky našeho ministerstva vnitra a tajných služeb ukazují, že to spáchali oni,“ řekl Erdogan.

Davutoglu také prohlásil, že odpovědnost za atentát nese syrský režim, a varoval také Rusko coby spojence Damašku, aby nevyužívalo YPG v tažení proti Turecku. Ankara už delší dobu hovoří o nutnosti zahájit také pozemní ofenzívu do Sýrie, má-li tamní válka skončit. Turecko ale nechce poslat vojáky samo, žádá o sestavení širší koalice.

Vztahy mezi Tureckem, Kurdskými skupinami a Islámským státem
Zdroj: BBC

Automobil použitý při útoku vybuchl poblíž sídla generálního štábu armády, parlamentu a vládních budov. Auto bylo podle tureckého listu Yeni Safak pronajato v západotureckém Izmiru asi před čtrnácti dny. 

Atentát už ve středu odsoudila německá kancléřka Angela Merkelová a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, připojil se k nim také předseda české vlády Bohuslav Sobotka.

Turecký premiér obvinil z útoku syrské Kurdy (zdroj: ČT24)

Turecko čelí v poslední době zvýšenému počtu teroristických útoků. Naposledy v lednu zabíjel sebevražedný atentátník v historické části Istanbulu. Tamní výbuch nepřežilo 10 lidí, většinou němečtí turisté.

Loni v říjnu zemřelo v Ankaře dokonce 99 osob, a to při mírovém pochodu. Nejčastěji je s útoky spojován tzv. Islámský stát a také radikální Kurdská strana pracujících (PKK), kterou turecké úřady zařazují mezi teroristické organizace.

Vydáno pod