Historická cesta: Obama pojede v březnu na Kubu

Americký prezident Barack Obama chce v březnu navštívit Kubu. Stane se tak prvním americkým prezidentem za posledních devadesát let, který na ostrov zavítá. Ze strany Bílého domu má jít o další důkaz oteplování vztahů, které představitelé obou zemí nečekaně oznámili v prosinci 2014.

Bílý dům během čtvrtka potvrdil termín v polovině března a dodal, že Obama se setká s prezidentem Kuby Raulem Castrem, ale také s představiteli kubánské občanské společnosti, kteří čelí útlaku.

Kuba a USA, které rozdělovalo dlouhé nepřátelství za studené války, loni v červenci po více než 50 letech obnovily diplomatické styky a nyní pracují na zlepšení hospodářských a obchodních vztahů.

Oznámení o Obamově návštěvě přichází krátce po podepsání dohody o obnově přímého leteckého spojení. O desítky letů denně je mezi americkými aerolinkami velký zájem.

obrázek
Zdroj: ČT24

Republikánům se Obamova cesta nelíbí

Obama dal již dříve najevo, že by Kubu chtěl navštívit ještě předtím, než opustí prezidentské křeslo. V polovině prosince řekl, že je k tomu ochoten, pokud dojde k dostatečnému pokroku ve vzájemných vztazích a pokud se zde bude moct setkat s disidenty, což by znamenalo, že úsilí změnit kubánskou politiku „míří správným směrem“.

Kubánské ministerstvo zahraničí v reakci poznamenalo, že Obama bude na ostrově vítán, nemá se ale vměšovat do vnitropolitických záležitostí.

  • Zatím jediným prezidentem Spojených států, který během funkčního období ostrovní zemi navštívil, byl v lednu 1928 Calvin Coolidge.

Obamova cesta je ale trnem v oku některým republikánům - tvrdí, že by měla přijít až poté, co Kuba ukáže, že to s reformami myslí vážně. Podle různých organizací je tamní stav lidských práv žalostný, podotkl zpravodaj ČT ve Spojených státech Martin Řezníček.

Proti Obamově cestě se ostře vyjádřili i republikánští kandidáti Marco Rubio a Ted Cruz, potomci kubánských imigrantů. Rubio na dotaz stanice CNN, zda by také jako prezident jel na Kubu, odpověděl že „ne, pokud to nebude svobodná Kuba“. Cruz dodal, že na Kubu nepojede, dokud budou u moci bratři Castrovi.

„Obama našim nepřátelům ukazuje akorát svou slabost a politiku appeasementu,“ odkázal Cruz na vstřícné kroky vůči Kubě a jadernou dohodu s Íránem.

Raúl Castro a Barack Obama
Zdroj: AP/ČTK/AP/Andrew Harnik

Spojené státy a Kuba obnovily diplomatické vztahy loni v červenci po více než padesáti letech. Od té doby uvolňují Spojené státy vůči Kubě některá omezení, stále však platí pro americké investice na Kubě hospodářské embargo, které Američané zavedli začátkem 60. let mimo jiné v reakci na zestátnění zahraničních společností, včetně amerických, komunistickým kubánským režimem.

Hospodářské embargo může zrušit pouze Kongres USA, v němž mají většinu republikáni. Demokratický prezident Obama ale využívá svých pravomocí k uvolnění obchodních aktivit, které embargo výslovně nezakazuje. Například před pár dny vláda schválila vybudování první americké továrny na Kubě po více než půlstoletí. Firma Cleber má montovat ve zvláštní ekonomické zóně nedaleko Havany malotraktory pro soukromé kubánské zemědělce.