Razie u Le Penovců: Berou od europarlamentu neoprávněně peníze?

Francouzská policie provedla razii v sídle parlamentní krajně pravicové strany Národní fronta (FN) v Nanterre u Paříže. Jde o součást vyšetřování, které má objasnit příjmy 20 asistentů europoslanců FN. Členkou Evropského parlamentu je i předsedkyně FN Marine Le Penová.

Vyšetřovatelé mají podezření, že někteří členové FN pobírají plat jako asistenti od europarlamentu, ale ve skutečnosti pracují jen pro stranu. Na možné zneužívání financí europarlamentu upozornilo loni jeho vedení francouzskou justici a Evropský úřad proti podvodům (OLAF).

FN odmítá, že využívá fiktivních funkcí asistentů ke zneužívání prostředků EP. Vedení strany ale podle francouzských médií již loni připustilo, že někteří asistenti europoslanců FN pracují na poloviční úvazek pro stranu a současně pro europoslance FN ve Štrasburku.

Národní fronta se v posledních letech dostala mezi rozhodující politické síly ve Francii. V roce 2014 vyhrála v zemi volby do Evropského parlamentu a v prvním kole loňských regionálních voleb získala nejvíce hlasů. Průzkumy předpovídají, že Le Penová na jaře příštího roku vyhraje první kolo prezidentských voleb. Podle některých komentářů by mohla zvítězit i ve druhém, rozhodujícím kole, pokud by z programu strany odstranila některé radikální požadavky, za něž voliči považují především odchod Francie z EU a zrušení eura.

Vydáno pod