Sarkozy byl obviněn z nelegálního financování kampaně

Události: Sarkozy je obviněn z nelegálního financování kampaně (zdroj: ČT24)

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy byl obviněn z nelegálního financování své kampaně před volbami v roce 2012. Oznámení pařížské prokuratury předcházel celodenní Sarkozyho výslech před vyšetřujícím soudcem. Exprezidenta, který jakoukoliv vinu odmítá, nyní čeká vyšetřování, které by mohlo vyústit v soudní proces. Celá kauza může znamenat stopku pro Sarkozyho pokus o návrat do Elysejského paláce.

Sarkozy už loni při policejním výslechu odmítal podezření, že při financování jeho prezidentské kampaně došlo k podvodům ve výši nejméně 18,5 milionu eur (500 milionů Kč).

Podle vyšetřovatelů organizátoři kampaně prostředky v této výši použili na předvolební shromáždění, ve snaze nepřekročit finanční limit na kampaň, který činí 22,5 milionu eur (608 milionů Kč). Pomocí falešných faktur měli tuto sumu „přesměrovat“ do nákladů Sarkozyho pravicové strany Svaz pro lidové hnutí (UMP), předchůdkyně strany Republikáni (LR).

Nicolas Sarkozy
Zdroj: Jacky Naegelen/Reuters

Podvody v kampani už dříve připustila společnost Bygmalion, která se na transakcích kolem financování kampaně podílela.

V knize, kterou Sarkozy v lednu zveřejnil, ale exprezident píše: „Bezpochyby je tomu těžké uvěřit, ale přísahám, že je to naprostá pravda: Nic jsem o této firmě nevěděl, dokud skandál nevypukl.“

Sarkozy svou kandidaturu o nominaci ve stranických primárkách před prezidentskými volbami v roce 2017 neoznámil, i když se všeobecně pokládala za téměř jistou. Kromě exprezidenta se o nejvyšší úřad v zemi chtějí z LR ucházet také bývalí premiéři Alain Juppé a Francois Fillon či expředseda UMP Jean-Francois Copé. Průzkumy zatím pasují do role favorita jak primárek, tak celých voleb, Juppého.

Za pět let v úřadu prezidenta od května 2007 do května 2012 se Sarkozy stal z politické hvězdy jedním z nejméně populárních prezidentů páté republiky. Po porážce od nynější hlavy státu Francoise Hollanda se stal i prvním francouzským prezidentem od roku 1981, který nebyl zvolen na druhé funkční období.

Vydáno pod