Emiráty založily ministerstvo štěstí. Má za úkol vytvářet dobro a spokojenost

Spojené arabské emiráty (SAE) se chtějí zasadit o blaho svých občanů prostřednictvím nového ministerstva štěstí, v jehož čele stane Ohoo Al-Roumiová. Nově vznikne také resort tolerance a mládeže. Emirátský kabinet čítá 29 členů, z toho osm jsou ženy.

Vládce emirátu Dubaj a premiér SAE šejch Mohammad bin Rashid Al Maktoum na Twitteru uvedl, že nová pozice ministra pro štěstí má pomoci vytvářet sociální dobro a zajištění spokojenosti obyvatel Emirátů.

Jmenování nových členů kabinetu souvisí s propagovanými tématy, jako je „budoucnost, mládí, štěstí, rozvoj vzdělávání a boj proti klimatickým změnám,“ dodal premiér.

Národ, který zbohatl díky ropě, je podle poslední zprávy OSN, která sleduje vše od štědrosti až po HDP, dvacátý nejšťastnější na světě. Jeden z obyvatel, který provozuje meditace, ale CNN sdělil, že účast na jeho hodinách vzrostla v posledních letech o 500 procent.

Lidé totiž hledají chvíli klidu v supermoderním městě, kde se obchod nezastaví a turistů se sem hrnou davy.

SAE přitom nejsou první zemí, která vytvořila resort pro štěstí. Před třemi lety ustavila venezuelská socialistická vláda ministerstvo nejvyššího sociálního štěstí. Jak ale poznamenává CNN, obyvatele to spokojenější neudělalo. Země klesla v příslušném žebříčku během dvou let o tři příčky.

Jak to dopadne v Emirátech, ukáže až čas. Někteří si už teď dělají legraci, jaká další ministerstva asi vzniknou. Blogger Karl Sharro zmiňuje třeba resort ospalosti nebo studu.