Bratr útočníka z Toulouse byl obviněn z podílu na vraždách

Islámábád - Bratr vraha z Toulouse Abdelkader Merah byl obviněn z podílu na přípravě teroristických činů a na vraždách vojáků a židovských dětí. Předběžné obvinění, které vznesli francouzští žalobci, dává soudcům více času na vyšetřování. Mezitím vyšlo najevo, že Mohammed Merah prošel výcvikem pákistánské odnože Tálibánu Tehríke Tálibán (TTP). Podle mluvčího této organizace byl Merah vycvičen v jenom z táborů ležících u hranice s Afghánistánem. Merah prý nebyl sám. Tábory prošly desítky Francouzů. Pět z nich se údajně vrátilo do Evropy. Merah v době od 11. do 19. března zabil na jihu Francie sedm lidí - vojáky i děti židovského původu. Merah podle médií před smrtí v rozhovorech s policisty vyjádřil lítost nad tím, že nepronikl dovnitř židovské školy a nezabil víc dětí.

„Mohammed Merah se vycvičil s TTP v Severním Vazíristánu. O útocích ve Francii ale nemáme žádnou informaci, nemáme s nimi nic společného,“ řekl dnes mluvčí TTP Ahmad Marvat agentuře Reuters.

Pět vycvičených Francouzů se prý vrátilo do Evropy

Pákistánská rozvědka tvrdí, že se v pohraničí v minulých třech letech vycvičilo několik desítek Francouzů a že nejméně pět se vrátilo do Francie verbovat další bojovníky. Většina z nich prý měla dvojí občanství - kromě francouzského ještě některé ze severoafrických zemí.

Meraha po třicetihodinovém obléhání v bytě v Toulouse 22. března zabili členové francouzské speciální jednotky. Francouzská rozvědka zatím nemá důkazy o Merahově členství v síti islámských radikálů. Není ještě jasné, zda jednal sám, nebo zda měl logistickou či ideologickou podporu dalších lidí.

Zpravodajské služby Meraha začaly sledovat až v roce 2011, poté, co se vrátil z Afghánistánu a Pákistánu. Tehdy ho začaly prověřovat kvůli podezření, že se hlásí k radikálnímu islámu. Úřady ho dokonce povolaly, aby své cesty vysvětlil. Zpravodajcům ale Merah namluvil, že byl pouze na dovolené jako turista. 

Mohammed Merah
Zdroj: ČT24

Merah byl na americkém seznamu osob spojovaných s terorismem

Francouzské úřady navíc potvrdily, že Merahovo jméno bylo několik let na americkém seznamu osob spojovaných s terorismem, které nesmějí létat v amerických letadlech. 

Starší bratr Mohammeda Abdelkader popírá, že svému o šest let mladšímu bratrovi s útoky pomáhal. Připustil ale, že je na bratrovy činy „hrdý“, a také to, že byl přítomen při krádeži skútru, na němž Mohammed jezdil na místa činů. Policie navíc našla v jeho vozidle výbušniny. Během vyšetřování zůstane Abdelkader ve vazbě. „Policejní šetření poskytlo vážná vodítka, která naznačují, že jeho účast coby komplice při zločinech spojených s terorismem je věrohodná,“ uvedl v prohlášení úřad pařížského veřejného žalobce.

TTP vznikla v roce 2007 jako zaštiťující organizace pákistánských islamistických frakcí. Operuje hlavně na kmenových územích u hranice s Afghánistánem. Podle jejích velitelů je nyní v Severním Vazíristánu asi 80 Francouzů, kteří náleží k širší zahraniční skupině, jež si říká Džiháde islámí. Tato skupina se hlásí k al-Káidě a spolupracuje s TTP. Pákistánská armáda se snaží TTP zlikvidovat, ale zatím bez úspěchu a za cenu mnoha obětí ve svých řadách.

Mohammed Merah chtěl zabít víc dětí

Mezitím vycházejí najevo další okolnosti činů Mohammeda Meraha. Členům speciální jednotky, kteří obléhali jeho byt v Toulouse, prý sdělil, že zabíjení v Toulouse a jeho okolí bylo jen začátkem. Chtěl prý své oběti vidět a dotýkat se jich, než je zabije. A jedinou lítost údajně vyjádřil nad tím, že se mu nepodařilo dostat dovnitř židovské školy, kde by mohl
zabít víc dětí.

V Paříži i jiných francouzských městech, jako jsou Štrasburk nebo Lyon, se dnes konaly tiché vzpomínkové pochody za oběti střelce. V Paříži se několik tisícovek lidí zúčastnilo tichého pochodu proti rasismu, antisemitismu a terorismu a na podporu jednoty a vzájemné
tolerance mezi všemi náboženstvími a kulturami. Několik desítek lidí neslo nad davem obrovskou francouzskou vlajku. Pochodu se zúčastnil pařížský starosta a další prominenti včetně britské herečky a zpěvačky Jane Birkinové nebo zpěváka Yannicka Noaha.

Vydáno pod