Americká armáda nepotrestá loňskou smrt pákistánských vojáků

Washington - Americká armáda nechystá žádná disciplinární opatření vůči svým vojákům, kteří při loňské přeshraniční šarvátce zabili v Afghánistánu 24 pákistánských kolegů. Incident přitom zásadně ochladil americko-pákistánské vztahy, klíčový spojenec Washingtonu v boji proti terorismu navíc zablokoval pozemní dopravu zásob silám NATO v Afghánistánu přes své území.

Armádní vyšetřování dospělo k závěru, že vojáci s ohledem na informace, které měli v danou chvíli k dispozici, jednali v sebeobraně a odpovídajícím způsobem, když na ně Pákistánci těsně za hranicí začali střílet. Americké vojáky zprostilo obvinění už loňské vyšetřování, přestože sama americká armáda část viny připouštěla a vyjádřila politování nad ztrátou životů.

Americká armáda zároveň pákistánské vojáky obvinila, že začali jako první střílet na síly NATO připravující se na misi v odlehlém koutě východního Afghánistánu. Američtí vojáci ovšem kvůli nepřesnosti na mapách udali svou polohu pákistánským silám o 14 kilometrů dál, než byla jejich skutečná pozice. Pákistán odpověděl, že v té oblasti žádné vojáky nemá, což vedlo Američany k závěru, že se dostali pod povstaleckou palbu.

Pákistánská armáda americké tvrzení odmítla. Připisovat jakoukoli vinu pákistánským vojákům je podle ní „nespravedlivé a nepřijatelné“.