Obama navštívil demilitarizovanou zónu, KLDR přemístila raketu

Pchjongjang - Severní Korea podle jihokorejských zdrojů přemístila raketu dlouhého doletu na základnu na severozápadě země. S její pomocí chce Pchjongjang vynést do vesmíru družici k oslavám stého výročí narození bývalého vůdce Kim Ir-sena. Spojené státy vidí za startem záminku pro raketový test. Plánovaná raketová zkouška podle amerického prezidenta Baracka Obamy přivede KLDR do další izolace. Vyzval Čínu, aby vládu Pchjongjangu odradila od záměru provést další test. Provokací a hrozbami Pchjongjang navíc ničeho nedosáhne. Obama mezitím navštívil demilitarizované pásmo mezi mezí Jižní Koreou a KLDR a při té příležitosti je označil za „hranici svobody“. Do Koreje Obama přijel na summit o jaderné bezpečnosti s účastí nejvyšších představitelů 54 zemí včetně Číny a Ruska. Demilitarizované pásmo navštívil vůbec poprvé.

Americkým vojákům shromážděným v jídelně Camp Bonifas nedaleko mezikorejské hranice Obama řekl, že jsou součástí „dlouhé řady“ vojáků, kteří umožnili Jižní Koreji prosperovat. „Vy jste, pánové, na hranici svobody,“ prohlásil Obama. „Kontrast mezi Jižní Korejou a Severní Koreou nemůže být jasnější, nemůže být ostřejší. A já nemohu být víc hrdý na to, co děláte,“ dodal. Přes neprůstřelné sklo a s pomocí silného dalekohledu prezident také nahlédl na území Severní Koreje.

Barack Obama, prezident USA:

„Jste na svobodné hranici. Když se zamyslíte nad přeměnou v Jížní Koreji během mého života, vztahuje se přímo k této dlouhé řadě vojáků, námořníků, letců, mariňáků, pobřežních gardistů, kteří byli ochotni vytvořit prostor a příležitost pro svobodu a prosperitu. A kontrast mezi Severní a Jižní Koreou nemůže být jasnější.“

USA mají v Jižní Koreji rozmístěno 28 500 vojáků. Bílý dům předem oznámil, že prezidentova návštěva v demilitarizovaném pásmu kolem hranice má vyjádřit jeho ocenění vůči nim a také pevný závazek USA jihokorejské bezpečnosti.

Barack Obama v demilitarizované zóně
Zdroj: ČTK/AP/Susan Walsh

Spojené státy jsou přesvědčeny, že dubnové vypuštění satelitu je pro Pchjongjang zástěrkou pro raketový test. Startem by Severní Korea zároveň porušila rezoluci Rady bezpečnosti z roku 2009 zakazující balistické rakety. Země proto čelí mezinárodnímu tlaku. „Severokorejská akce znamená kritickou provokaci proti Korejské republice a proti mezinárodní společnosti a představuje vážnou hrozbu pro naši bezpečnost,“ prohlásil ministr pro sjednocení Ryu Woo-ik.

Odpálení severokorejské rakety zaměstná i státníky z 54 zemí světa na pondělním summitu v Soulu. Jeho předmětem bude jaderný bezpečnostní program. Obama už je v Soulu, kde prohlásil, že plánovaná raketová zkouška jen přivede KLDR do další izolace. V pohotovosti je rovněž japonská protivzdušná obrana - severokorejská nosná raketa má minout jižního souseda, Japonsko, Čínu a trosky druhého stupně mají dopadnout až u Filipín.

I jihokorejský prezident Mjong-bak na tiskové konferenci s Obamou prohlásil, že Jižní Korea a USA na jakoukoli provokaci a hrozby KLDR zareagují s rozhodností. Oba prezidenti Severní Koreu vyzvali, aby od vypálení rakety upustila. „Špatné chování nebude odměňováno,“ prohlásil Obama. Narážel na potravinovou pomoc, kterou USA KLDR slíbily za její nedávné rozhodnutí pozastavit program raket dlouhého doletu. Celý region nyní čeká na postoj klíčové mocnosti. Čína sice dala najevo znepokojení, přímo ale své severokorejské chráněnce ke zrušení startu rakety nevyzvala. „Věřím, že Čína nechce, aby Severní Korea vlastnila jadernou zbraň. Musí za to ale bojovat správným způsobem,“ podotkl Obama.

Na dotazy týkající se nového severokorejského vůdce americký prezident odvětil, že netuší, kdo v Pchjongjangu tahá za otěže. Po otcově smrti převzal po Kim Čong-ilovi v prosinci Severní Koreu jeho nejmladší syn Kim Čong-un, v jehož případě nelze s jistotou hovořit ani o datu narození.

Jižní a Severní Korea jsou po válce v letech 1950 až 1953 prakticky stále ve válečném stavu, neboť uzavřely jen příměří, a nikoli mírovou smlouvu.