Čína obvinila dalajlamu z šíření nacistické rasové politiky

Peking - Čína na své webové vládní stránce ostře zaútočila na tibetského duchovního vůdce dalajlamu. Obvinila ho z nacistické rasové politiky a z podněcování Tibeťanů k sebeupalování. Toto tvrzení zveřejněné na China Tibet Online je zatím jedním z nejtvrdších výpadů Pekingu vůči dalajlamovi. Čína reaguje na případy, při nichž se během posledního roku zapálilo či upálilo téměř 30 Tibeťanů. Vyjádřili tím protest proti útlaku svého náboženství a kultury a požadavek na návrat dalajlamy z exilu.

Dalajlama ocenil odvahu lidí, kteří sáhnou při protestu k takové oběti. Odpovědnost za jejich činy připsal čínské „kulturní genocidě“ v Tibetu. Zároveň ale zdůraznil, že nikoho k takové formě protestu nepodněcuje, kromě jiného proto, že to může vyvolat ještě horší útisk.

China Tibet Online dalajlamu nejnověji obvinila z toho, že podněcuje lidi k sebeupalování a že šíří nacistické rasové segregační učení. To, že dalajlama upalování schvaluje, podle vlády duchovní vůdce dokázal v únoru, když Tibeťany vyzval, aby se vzdali oslav tibetského Nového roku na uctění památky těch, kdo zemřeli v plamenech.

Jeden z členů tibetské exilové vlády řekl, že exulanty znepokojuje to, že Čína začala tak ostře odpovědnost za upalování připisovat dalajlamovi. Snaží se prý z něho učinit obětního beránka, aby nemusela napravovat svou utlačovatelskou politiku vůči Tibetu.

Tibetská vlajka
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Peking na své webové stránce kritizoval výroky, v nichž se dalajlama vyjadřoval proti šíření čínštiny v tibetských školách a stěhování etnických Číňanů do Tibetu. „Dalajlama se chová jako majitel nevolníků, Tibet považuje za svůj majetek a Tibeťany za své otroky,“ stojí na stránce.