Japonci zavírají jádru brány, svět je naopak otvírá

Tokio - Ani po havárii v japonské elektrárně Fukušima se svět jádra nebojí. Alespoň to tvrdí Mezinárodní agentura pro atomovou energii. Do roku 2030 by se podle jejích odhadů mohlo využití této energie dokonce zdvojnásobit. V samotném Japonsku ale počet odpůrců nukleárních elektráren roste.

Za vysokými ploty na okraji rybářského městečka Oma staví koncern J-Powers pětapadesátý jaderný reaktor v zemi. Kvůli jedné ženě ale musela být elektrárna posunuta o 250 metrů. Atsuko Ogasawarová totiž odmítla prodat svůj pozemek, a podnik proto staví jadernou elektrárnu okolo jejího domu. Pro Atsuko Ogasawarovou jde o osobní boj. Ctí poslední přání své matky. „Matku neustále pronásledovali. Poslali dokonce mafii, aby ji přinutila prodat,“ prohlásila odpůrkyně jaderné elektrárny.

V Omě jsou dobré časy dávno pryč. Ryby byly v místním oceánu téměř vyloveny a město ztratilo zdroj příjmů. Mnoho lidí se odstěhovalo. Vedení města proto výstavbu elektrárny vítá. „Máme tu jádro, protože tu není žádná práce. Stavba atomové elektrárny zajistí spoustu pracovních míst,“ řekl Kenichi Ito z radnice v Omě.

Protesty Japonců proti jádru
Zdroj: ČT24

Japonsko od jádra jasně ustupuje

Dnes jsou v provozu jen dva z 54 reaktorů v zemi. Podle úřadů je to kvůli provádění zatěžkávacích testů a technické údržby, které si vynutila havárie ve Fukušimě. Většina energie se tak vyrábí v uhelných a plynových elektrárnách.

Přestože vláda tvrdí, že poškozená atomová elektrárna ve Fukušimě je stabilizovaná a výroba jaderné energie v zemi je bezpečná, věří jí stále méně lidí. Sedmdesát procent Japonců si přeje, aby jaderná výroba elektřiny byla buď snížena, nebo úplně zastavena. Před nehodou ve Fukušimě bylo proti jaderné energii pouhých 7 procent.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

V Japonsku se navíc šíří protijaderné protesty a v Tokiu i jiných městech jsou pravidelně pořádány demonstrace. „Najednou jsme se probudili. Abychom něco v této zemi změnili, musíme se bránit a převzít iniciativu,“ konstatovala odpůrkyně jádra Moriko Kawasakiová.

Dům Ogasawarové jako symbol protestu

Daleko od Tokia, v rybářské vesnici Oma, dostává Atsuko Ogasawarová podporu z celého Japonska. Lidé ji v dopisech povzbuzují, aby se nevzdávala. Od nehody ve Fukušimě však diskuze o jaderné energii hýbe celou zemí a dům Atsuko se stal symbolem národního protestu.