Africká unie chce Konyho za každou cenu - vytvořila pátrací jednotku

Kampala - Africká unie (AU) pátrání po Konym ani v nejmenším nevzdává. V Jižním Súdánu proto vznikla speciální jednotka, která má šéfa ugandských povstalců Armády božího odporu (LRA) dopadnout. Za spáchání válečných zločinů a zločinů proti lidskosti byl na Konyho vydán zatykač Mezinárodním trestním soudem (ICC). Konyho armáda ve středoafrických zemích používá chlapce jako dětské vojáky a dívky jako sexuální otrokyně.

Na zločiny Konyho a LRA nedávno upozornilo video Kony 2012, které se stalo nejúspěšnější kampaní na sociálních sítí v historii, ale zároveň čelilo kritice mimo jiné kvůli zjednodušování problému.

Jednotka AU bude mít 5 000 členů a má fungovat tak dlouho, dokud Kony nebude dopaden. Dle vyslance OSN pro Středoafrickou republiku se Kony možná ukrývá právě v této zemi. ICC už po Konym pátrá od roku 2005, kdy na něj vydal zatykač. „Musíme Konyho zastavit silou, v tomto případě vojenskou. Jsme na cestě ho dopadnout,“ řekl speciální vyslanec AU Francisco Madeira.

AU by mohly pomoci i Spojené státy

Jednotku AU bude řídit ugandský velitel a zapojí se do ní vojáci z Ugandy, Jižního Súdánu, Středoafrické republiky a Konga, tedy ze zemí, v nichž LRA operuje. Jednotku čeká pročesávání rozsáhlého území. Dle BBC mají Spojené státy v oblasti vojenské poradce a USA už byly požádány, zda by k pátrání po Konym neposkytly letadla a satelitní technologii. V USA je LRA na seznamu teroristických skupin.

Videoklip Kony 2012
Zdroj: ČT24

LRA, která vznikla zhruba před 20 lety, mívala v minulosti až 6 000 členů. Podle nových informací se jejich počet snížil na 700, ale stále jsou nebezpeční.