Vůdce převratu v Mali nechce zůstat u moci

Bamako - Vůdce převratu v Mali kapitán Amadou Sanogo nechce zůstat u moci. Slíbil, že představitelům svrženého režimu se nic nestane, budou ale postaveni před soud. Prohlásil to po útoku jím vedených vzbouřenců v protivládním puči, při kterém bylo v posledních dnech zraněno 40 lidí a jeden člověk zemřel. Vývoj v africké zemi odsoudily Rada bezpečnosti OSN, země Evropské unie i Spojené státy. Materiální pomoc směřující do Mali pozastavila Světová banka a Africká rozvojová banka.

Převrat v Mali mezitím odsoudila Rada bezpečnosti OSN. Britský vyslanec při OSN Mark Lyall Grant prohlásil: „Členové rady důrazně odsuzují násilné převzetí moci od demokraticky zvolené vlády v Mali ozbrojenými malijskými silami. Vyzývají k okamžitému obnovení ústavy a demokraticky zvolené vlády. Rovněž vyzývají k zachování volebního procesu, jak byl dříve naplánován, a naléhají na všechny strany, aby se zdržely násilí.“ 

Obnovení ústavního pořádku žádají také Spojené státy, které hodlají přehodnotit svoji každoroční pomoc této zemi dosahující 137 milionů dolarů. Pomoc Mali už pozastavila Světová banka a Africká rozvojová banka. Francie oznámila pozastavení spolupráce a Německo žádá pučisty, aby se zřekli násilí.

Převrat v Mali
Zdroj: Harouna Traore/AP Photo