Asma nesmí na území unie

Brusel/Damašek - Ministři zahraničí zemí Evropské unie dnes rozhodli o dalším rozšíření sankcí vůči syrskému režimu. Na seznam lidí, kteří nesmějí cestovat do EU a kteří mají v unii zmraženy finance, tak mimo jiné přibyla i manželka syrského prezidenta Bašára Asada. Sedmadvacítka se tak snaží vyvinout tlak na syrský režim a omezit přístup Asadových příbuzných k luxusu, v němž si libují. Nepokoje v Sýrii dál pokračují. Těžké boje jsou hlášeny od hranice s Tureckem, odkud vedou hlavní zásobovací cesty k syrské opozici. Při palbě v provincii Halab od rána zahynulo pět lidí, z nichž čtyři jsou vojáci. Rada OSN pro lidská práva mezitím prodloužila mandát vyšetřovací komisi v Sýrii. Komise pracuje od srpna a konstatovala páchání zločinů proti lidskosti. V dnešní rezoluci, kterou rada odhlasovala, se proto ostře odsuzuje krvavé potlačování protestů.

Kromě Asadovy manželky Asmy přibyli na seznam zakázaných osob i Asadova matka, sestra, švagrová a dalších osm ministrů syrské vlády. Těchto dvanáct osob také bude mít v unii zmrazeny finance. Na seznamu lidí, na něž EU uvalila sankce, doposud figurovalo kolem 150 osob a organizací. "Jde o to, aby Asadův režim pocítil tlak, a proto se sankce musejí týkat i
Asadova klanu," řekl podle agentury DPA šéf německé diplomacie Guido Westerwelle.

Syrská první dáma se narodila před 36 lety v Londýně a má i britský pas. Nejmenovaný diplomat, na kterého se odvolává agentura AP, řekl, že to pravděpodobně znamená, že do Británie jí vstup zakázat nelze. „Britským občanům, kterých se týkají unijní zákazy cest, nemůže být odmítnut vstup do Británie,“ podotkla ale mluvčí britské agentury spravující kontrolu hranic. Jak se tedy bude zákaz uplatňovat, není zatím zcela jasné. „To je otázka pro Británii a ta se tam skutečně neřešila,“ poznamenal k tomu první náměstek českého ministra zahraničí Jiří Schneider, který Českou republiku v Bruselu zastupoval.

Unie Asadův režim dlouhodobě kritizuje kvůli krvavým represím vůči opozici. Při násilnostech, které v poslední době na řadě míst přerostly do otevřeného ozbrojeného konfliktu režimu věrné armády s jednotkami opozice, už v zemi podle některých údajů přišlo o život na 9 tisíc lidí.

Nepokoje v Sýrii neutichají ani dnes

Vojsko dnes ostřeluje obytné čtvrtě tamního města Azáz z děl a minometů. Několik minometných dávek bylo vypáleno také na tři čtvrtě Homsu, který byl pod palbou téměř celý únor. Na internetu se objevila videa, na nichž je vidět tanky v centru města Hamá, v němž se bojuje od začátku týdne.


   
V noci na dnešek se v Damašku konalo několik protivládních demonstrací. Další protesty se konaly jako obvykle po poledních modlitbách. Heslem těch dnešních bylo na návrh opozice Damašku, blížíme se. V hlavním městě se už několik dní v noci ozývá palba z přestřelek mezi vojáky a dezertéry.

Protesty v Sýrii
Zdroj: Rodrigo Abd/AP Photo

Zmocněnec OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Kofi Annan bude o Sýrii o víkendu jednat v Moskvě a Pekingu. Rusko a Čína vetovaly v Radě bezpečnosti OSN dvě rezoluce o Sýrii a až tento týden se připojily k ostatním členům rady a podpořily Annanův mírový plán pro Sýrii. Rada se ale shodla jen na právně nezávazném prohlášení, nikoli na rezoluci.

S damašským režimem zřejmě přestává mít trpělivost i Moskva. Ruský poslanec Michail Margelov řekl, že prezident Bašár Asad musí učinit k uklidnění konfliktu první krok a stáhnout armádu z měst, aby se uvolnily trasy pro humanitární pomoc.