Lovaň se loučí s oběťmi autobusové havárie

Lovaň - Stovky lidí se v Lovani rozloučily s oběťmi tragické autobusové nehody ve Švýcarsku. Pieta proběhla v kostele svatého Petra. Při havárii zemřelo 6 dospělých a 22 dětí. Včerejšího pohřbu v Lommelu se zúčastnilo pět tisíc lidí. Trojice zraněných dívek dnes letecky transportovali ze Švýcarska do Belgie. Nyní jsou v péči lékařů v Lovani.

Belgie druhým dnem vzpomíná na oběti nehody autobusu, který havaroval ve Švýcarsku. Cestovaly v něm děti, které se vracely z lyžařského zájezdu. Stovky lidí se v Lovani přišly rozloučit s oběťmi, které chodily do místní školy v Heverlee. Smuteční ceremoniál mohli lidé sledovat i na velkoplošných obrazovkách. 

Včera se se 17 oběťmi loučili v Lommelu. Na smuteční ceremonii přijela belgická a nizozemská královská rodina, některé děti totiž pocházely z Nizozemska a v Lommelu chodily do školy.

Dnešnímu smutečnímu obřadu byli taktéž přítomni belgický král Albert II. s chotí Paolou, belgický premiér Elio Di Rupo, prezident Evropské unie Herman Van Rompuy a nizozemský premiér Mark Rutte, nizozemský korunní princ Vilém Alexandr a jeho žena Maxima. 

Přicházejí i dobré zprávy, tři vážně zraněné dívky dnes převezli ze Švýcarska do Lovaně. Jejich stav se od pondělí zlepšoval, už například dokážou dýchat samy.