Počet obětí tchajwanského zemětřesení se blíží stovce

Už 94 mrtvých našli záchranáři v troskách po sobotním zemětřesení na jihu Tchaj-wanu. Úřady stále pohřešují 30 lidí. Hledají je v sutinách sedmnáctipatrového bytového domu v Tchaj-nanu na jihu ostrova, v němž zemřela většina obětí. Jeho stavitele už zatkla policie, vyšetřuje jej kvůli možnému použití nekvalitního materiálu.

Zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy škály zasáhlo jih ostrova v sobotu ráno místního času. Naděje, že z pohřešovaných je ještě někdo naživu, je podle úřadů velmi malá. V pátek se za účasti končícího i příštího prezidenta konalo pietní shromáždění za oběti a pohřešované.

Zemětřesení na Tchaj-wanu si vyžádalo už 94 obětí
Zdroj: ČT24

BBC připomíná, že kromě dvou zahynuly všechny oběti neštěstí právě ve zřícené výškové budově v Tchaj-nanu. To vyvolalo pochybnosti, zda stavba tohoto domu z roku 1989 nebyla odbytá. Vláda slíbila, že okamžitě po skončení záchranných operací zahájí vyšetřování příčin jeho zhroucení.

Otázky se točí především kolem kvality materiálu použitého při konstrukci domu. Na fotografiích z místa neštěstí je vidět mimo jiné modré plechovky od stolního oleje, které byly patrně použity při stavbě jako výplň ve stěnách. Před dvěma dny tchajwanské úřady zatkly stavitele budovy.

Byly plechovky od oleje použity jako stavební materiál?
Zdroj: Reuters/Tyrone Siu
Vydáno pod