WLF: Obětí tabáku je za posledních 10 let třikrát víc

Londýn - Počet lidí, kteří umírají v důsledku užívání tabáku, se za posledních deset let skoro ztrojnásobil. Zástupci organizace World Lung Foundation (Světová nadace pro plíce - WLF) varují, že pokud bude současný trend pokračovat, láska k tabáku a pasivní kouření se stanou v tomto století osudnými miliardě lidí a jeden život si vyžádají každých šest sekund. Zatímco v rozvinutých zemích kuřáků ubývá, v chudších oblastech světa po cigaretě sahá stále více lidí.

Podle dnes zveřejněného čtvrtého vydání takzvaného Tabákového atlasu, který mapuje epidemii kuřácké závislosti, protikuřácké kampaně nebo taktiku tabákových koncernů, připravila tato droga za poslední dekádu o život 50 milionů lidí. Její užívání je příčinou smrti u 15 procent mužů a sedmi procent žen. V Číně se tabák stal zabijákem číslo jedna - ročně způsobuje smrt 1,2 milionu lidí. Autoři atlasu očekávají, že tento počet se do roku 2030 vyšplhá na 3,5 milionu.

Stáhněte si Tabákový atlas WLF ZDE.

Autoři zprávy si stěžují na to, že velké tabákové firmy zesílily svůj boj proti opatřením namířeným proti kouření. Snaží se podle nich zdržovat nebo vůbec znemožnit, aby začaly platit zákony zakazující kouření na veřejných místech, reklamy nebo zavádějící varovné nápisy nebo obrázky na krabičkách cigaret. Ředitel WLF Peter Baldini obvinil tabákové koncerny, že si mnou ruce nad ignorancí mnoha lidí co do skutečných následků kouření a že se snaží podkopávat zdravotní politiku v mnoha zemích, která by mohla pomoci zachránit miliony lidských životů. „Nemůžeme dovolit, aby tabákový průmysl měl navrch. Tabák je zabiják, neměl by se propagovat, dotovat ani idealizovat,“ uvedla v předmluvě k Tabákovému atlasu Margaret Chanová, generální ředitelka Světové zdravotnické organizace.