Ficova vláda už se rýsuje, Radičová skončila

Bratislava - Slovenská vláda Ivety Radičové definitivně končí, má za sebou poslední zasedání. Slovensko teď čeká, jaký kabinet sestaví Robert Fico. Ten zatím naznačil jen pár jmen. A přestože nemusí vyjednávat s žádným koaličním partnerem, mluví se o tom, že možná nabídne místo i některým ze svých oponentů. Celá vláda by se měla představit příští týden.

Poslední jednání vlády znamenala pro premiérku Radičovou poslední hodiny v politice. Nepomohly petice ani prosby, aby zůstala. Iveta Radičová se vrací za katedru, o její přednášky má zájem i Oxford. Není navíc ani vyloučené, že dostane pracovní nabídku od Roberta Fica, mluví se třeba o postu velvyslankyně v Londýně.

Fico momentálně hledá lidi pro svůj nový vládní tým. Křeslo mají jisté tři ministři z dřívějška. Další jména zatím ale nepadají, kabinet zřejmě ještě zdaleka není hotový. „Na 60 procent, myslím si, že definitivní výsledek bude v pondělí příští týden,“ řekl Fico. 

A nová vláda bude mít plné ruce práce. Fico chystá výdajové škrty, aby Slovensko v letošním roce splnilo plánovaný pokles rozpočtového deficitu. „Letos musíme učinit rozhodnutí k vývoji deficitu, abychom jej konsolidovali na plánované úrovni 4,6 procenta,“ prohlásil Fico. Vláda bude také zvažovat další zvýšení daní.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)