Obama se chystá navštívit demilitarizovanou zónu mezi Korejemi

Pchjongjang - Americký prezident Barack Obama navštíví demilitarizovanou zónu rozdělující Korejský poloostrov. Chce tak obnovit tlak na Pchjongjang, aby se vzdal svých jaderných ambicí. Cesta bude předcházet pondělnímu summitu v Soulu a podle Bílého domu vyjádří podporu Jižní Koreji. Ta považuje za provokaci plán Pchjongjangu vypustit do vesmíru družici k oslavě stého výročí narození bývalého vůdce Kim Ir-sena.

Obama v Jižní Koreji stráví tři dny a zúčastní se summitu, na němž se sejdou nejvyšší představitelé 54 zemí včetně Číny a Ruska. Předpokládané mírové poselství summitu o mezinárodní spolupráci ale poněkud zastínilo minulý týden oznámení KLDR, že v dubnu vypustí do vesmíru vlastní družici.

Vypuštění satelitu může ohrozit potravinovou pomoc

Jižní Korea severokorejský komunistický režim obvinila, že plánovaným vypuštěním satelitu do vesmíru se snaží vyvinout rakety dlouhého doletu s jadernou hlavicí, což Soul označil za „vážnou provokaci“. Spojené státy pak varovaly, že tento severokorejský krok by mohl zmařit dohodu o potravinové pomoci ze začátku března.

Severokorejský jaderný program
Zdroj: ČT24

KLDR nicméně tvrdí, že má právo na mírový vesmírný program a vyzvala mezinárodní odborníky na vesmír a novináře, aby se vypuštění satelitu zúčastnili.

Ryu Woo-ik, jihokorejský ministr pro sjednocování:

„Severokorejská akce znamená kritickou provokaci proti Korejské republice a proti mezinárodní společnosti a představuje vážnou hrozbu pro naši bezpečnost.“

Za této napjaté situace hodlá Obama navštívit demilitarizované pásmo mezi oběma korejskými státy a také navštívit část z 28 tisíc amerických vojáků, kteří jsou rozmístěni v Jižní Koreji. Těmito kroky chce Obama podle oficiálního prohlášení poradců pro národní bezpečnost „podpořit americké vojáky sloužící na Korejském poloostrově a vyjádřit podporu Jižní Koreji, která je velmi blízkým spojencem USA“.

Obama během svého působení v úřadu amerického prezidenta jel do Jižní Koreje už dvakrát, ale demilitarizované pásmo zatím nenavštívil. Ministryně zahraničí Hillary Clintonová do této zóny zavítala v roce 2010 a Obamův předchůdce George W. Bush s pomocí dalekohledu nakukoval do KLDR z pískem opevněného bunkru na jižní straně hranice během návštěvy v roce 2002.