Mitt Romney potvrdil roli favorita i ve státě Illinois

Washington – Bývalý massachusettský guvernér Mitt Romney potvrdil roli favorita v republikánských primárkách i ve státě Illinois, když porazil svého největšího soupeře, kterým je konzervativní exsenátor Rick Santorum. Zároveň dále posílil své vedoucí postavení mezi čtveřicí republikánských uchazečů o nominaci na prezidenta. Prezidenta budou Američané volit počátkem listopadu.

Předběžné výsledky ukazují, že v Illinois Romney uštědřil Santorumovi výraznou porážku. Výsledek ale zřejmě ještě změní započtení hlasů konzervativních a nábožensky založených venkovských voličů, kteří obvykle umírněnému, ale i názorově nestálému Romneymu nejsou nakloněni. I to je podle agentury AP jeden z důvodů, proč musí favorit republikánských primárek vydávat hodně sil a peněz na souboj s bývalým senátorem Santorumem, který ještě donedávna nebyl celostátně známý.

Bývalý podnikatel a multimilionář Romney projev k příznivcům po vítězství v Chicagu věnoval tradičně kritice prezidenta Baracka Obamy, pro nějž je Illinois domovským státem. Vyzdvihl své zkušenosti z byznysu a vylíčil svůj obdiv k americkému systému volné soutěže. Současný šéf Bílého domu, který „nedaleko odtud na učil na univerzitě“, jej naopak jako bývalý profesor ústavního práva podle bývalého guvernéra nechápe, a měl by jej proto nahradit někdo schopnější.

„Je čas říct tato slova: Už toho bylo dost!“ uvedl bývalý guvernér. Svým příznivcům slíbil, že Spojeným státům navrátí ekonomickou sílu i vážnost ve světě. „Čeká nás světlejší budoucnost, než jsou tyto ztrápené časy,“ řekl Romney, který se v projevu věnoval jenom Obamovi, a ne své republikánské konkurenci. 

Mitt Romney
Zdroj: M. Spencer Green/AP/ČTK

Ke svým příznivcům promluvil i Santorum a v projevu exguvernéra několikrát napadl. Washington podle něj nepotřebuje manažera, ale někoho, „kdo vytrhne vládu i s kořeny a osvobodí soukromý sektor“. Svoboda je podle něj důležitější než akutní ekonomiky, a právě o ni prý v následujících volbách půjde. Santorum rovněž dal do kontrastu své pevné konzervativní názorové ukotvení a Romneyho ochotu říkat to, co voliči chtějí slyšet. V bojovně laděné řeči také uvedl, že věří ve vítězství v nadcházejících sobotních primárkách v Louisianě.

Gingrich a Paul se soustředí na Louisianu

Zbývající dva republikánští kandidáti, bývalý šéf Sněmovny Newt Gingrich a kongresman Ron Paul, primárky v Illinois v podstatě vypustili a usilovali o hlasy voličů jinde. Gingrich v těchto dnech usilovně objíždí Louisianu, kde se v sobotu odehraje další díl seriálu republikánských hlasování. 

Newt Gingrich
Zdroj: Eric Schultz/AP/ČTK

Provázejí jej tam zvěsti o finančních problémech jeho kampaně, jež posilují spekulace o jeho odstoupení z republikánského souboje. Gingrich ale opakovaně vyjádřil záměr pokračovat v klání až do srpnového nominačního sjezdu strany v Tampě na Floridě. Podle průzkumu Gallupova ústavu by jeho případné odstoupení nijak výrazně nezměnilo poměr sil, jeho voliče by si Romney a Santorum rozdělili rovným dílem.   

V Louisianě vede kampaň i libertarián Paul, kterého v primárkách drží věrná základna příznivců. V mnoha názorech se ale rozchází s většinou strany, a nemá tak naději nejen na získání nominaci, ale zřejmě ani na vítězství alespoň v jednom ze států americké unie. Paul se tak nyní zaměřuje na získání co největšího počtu delegátů. Zatím je ale v tomto ukazateli ze všech uchazečů o nominaci poslední. 

První Romney zatím podle respektovaného serveru Real Clear Politics nashromáždil 554 delegátů. Druhý Santorum jich má 247, za ním je Gingrich se 141 a Paul se 66 delegáty. Pro získání nominace jich je potřeba nejméně 1144. V Illinois se rozhodovalo o 54 delegátech. Již dopředu přitom bylo jasné, že Santorum nemůže získat deset z nich, protože nedodal potřebné dokumenty.