Kvůli slabému rublu nemají Rusové na splácení hypoték

Události: Rusové protestují před bankami - nemají na hypotéky (zdroj: ČT24)

Čím dál víc Rusů má kvůli slabému rublu problémy se splácením hypoték. Banky jim je nabídly v dolarech a lidé teď musejí kvůli slabému rublu platit rekordní sumy. Množí se protesty a demonstrace proti finančním ústavům, ale ty pro ně žádnou pozitivní odpověď nemají.

Před moskevskými bankami se od začátku února protestuje už každý den. Stejně jako ostatní má problém splácet hypotéku i Natalja Taranová. „Platíme teď 150 tisíc rublů, což je 140 procent příjmů naší rodiny,“ postěžovala si zpravodaji ČT Miroslavu Karasovi. Splácí už devět let, ale teď všechny peníze jdou na dolarovou splátku. Měsíčně musí 2100 dolarů platit ještě 12 let.

„Buď zaplatíme tolik, kolik nám banka určila ve smlouvě, anebo ten byt musíme opustit,“ říká. Přišla by tak nejen o bydlení, ale i o peníze, které bance splácela. Devadesátiletá Taťjana Samojlovová vnučce nemá jak pomoc - důchod jí nestačí ani na skromný život. Někdejší zdravotní sestra, která za války došla až do Prahy, je zoufalá. „Říkala jsem jim, že skočím z pátého patra, ale odpověděli, že jim to v ničem nepomůže,“ konstatovala hořce.

Propad ceny ropy sráží ruský rubl. Rusové si mohou koupit méně než před rokem, Kreml se je ale snaží uklidnit. „Nebyl to lehký rok, přesto ale máme důvody k mírnému optimismu pro letošní a další roky,“ chlácholí je prezident Vladimír Putin.

Lidé ale obrat k lepšímu necítí. Jsou v kritické situaci - na pomoc bank se spolehnout nemohou a neslyší je ani vláda, ani Kreml. „Byla to volba a kalkulace lidí, kteří přistoupili k plnění povinností za podmínek, které vedly k velmi těžké situaci,“ komentuje to prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov. Banky přitom nabízely úvěry pouze v cizí měně a lidé teď za dolar musí dát dvakrát tolik, přičemž vydělávají pořád stejně. Mnozí museli prodat všechno, co měli, aby mohli úvěr splácet. Přesto pro ně situace zůstává bezvýchodnou a zlepšení je v nedohlednu.