Na Ukrajině zabíjela mina, NATO posílí vojenskou přítomnost na východě

Tři oběti z řad civilistů si vyžádal výbuch miny, na kterou najel mikrobus při překračování frontové linie mezi ukrajinskými vojáky a proruskými separatisty. Neštěstí se stalo u vsi Novomichajlivka asi 25 kilometrů jihozápadně od hlavní povstalecké bašty, Doněcka.

Mikrobus projížděl územím nikoho a snažil se objet frontu čekajících vozidel, ačkoliv tam byly výstrahy varující před minovým polem. Podle pohraničníků bylo v mikrobusu, který jel z území separatistů do oblasti kontrolované Kyjevem, pět civilistů.

Kolem počtu obětí zavládly nejasnosti. Média hned informovala o třech mrtvých, načež ukrajinská prokuratura o něco později oznámila, že jeden člověk v nemocnici podlehl zraněním. Z této informace agentury usoudily, že počet mrtvých stoupl na čtyři, ale prokuratura jen upřesňovala skon třetí oběti. Mezi zabitými je podle prokuratury řidič mikrobusu a dvě další osoby, muž a žena, cestující ve vozidle. 

Konflikt na východě Ukrajiny si od dubna 2014 vyžádal přes devět tisíc mrtvých. Intenzita bojů se od loňského září díky příměří značně snížila, ale snahy o politické urovnání konfliktu se zdají být ve slepé uličce.

Ukrajinští vojáci u Debalceve
Zdroj: Gleb Garanich/Reuters

NATO dále posílí vojenskou přítomnost ve východní Evropě

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na úvod dvoudenní schůzky ministrů obrany aliančních zemí v Bruselu prohlásil, že Severoatlantická aliance se chystá opět zvýšit svou přítomnost ve východní Evropě. NATO již v minulých letech výrazně posílila svou přítomnost a připravenost jednotek na svém východním křídle. Ministři by tuto přítomnost měli nyní ještě zvýšit a shodli se na urychlení příslušných plánů, které mají být dokončeny na červencovém summitu NATO ve Varšavě. „To vyšle jasný signál, že NATO odpoví jednotně na každou agresi proti některému z jeho členů,“ řekl na úvodním brífinku šéf NATO.

Jens Stoltenberg na brífinku před schůzkou ministrů obrany NATO
Zdroj: Reuters/Yves Herman

Podle aliančních zdrojů mají být vojenské posily - až 1000 vojáků v každé zemi - rozmístěny hlavně v Polsku nebo pobaltských státech, Bulharsku a Rumunsku, které mají pocit ohrožení kvůli ruské politice v ukrajinském konfliktu, v němž Moskva podporuje separatisty. Záměr Aliance mít ve východní Evropě největší vojenskou přítomnost od konce studené války je destabilizující prvek namířený proti Rusku, reagovalo na program jednání ministrů NATO ruské ministerstvo obrany.

Česko na schůzce zastupuje ministr Martin Stropnický, který oznámil, že i v rámci visegrádské čtyřky se mluví o vyslání rotační roty do pobaltských zemí.