Voják, který zabil Afghánce, si nic nepamatuje

Seattle - Americký voják, který v Afghánistánu před týdnem postřílel 16 civilistů, má podle svého právníka výpadky paměti. Podle advokáta neměl Američan v zemi co dělat, protože na svoji třetí bojovou misi nebyl důkladně připravený. Seržant Robert Bales se viděl se svým obhájcem poprvé v pondělí. Teď čeká na samotce na vojenské základně v Kansasu na formální obžalobu.

John Henry Browne, obhájce Roberta Balese, tvrdí: „Neřekl mi, co se stalo. Nepamatuje si to. Pamatuje si, co se stalo předtím a co potom, ale ne co mezi tím.“ Podle všeho se Bales před útokem také napil alkoholu. „Řekl, že měl několik loků něčeho. Ale ani nevypil celý nápoj,“ uvedl právník. Podle něj tak alkohol při masakru významnou roli nehrál.

Manželka vojáka tvrdí, že čin, který její manžel v Afghánistánu provedl, se vůbec neslučuje s jeho povahou: „To, co bylo oznámeno, je naprosto odlišné od povahy muže, kterého znám a obdivuju.“ 

Vyjádřila ovšem také soucit s rodinami obětí. „Modlím se za oběti a jejich rodiny, stejně jako za svého muže. I já chci vědět, co se vlastně stalo. Chci vědět, jak se to mohlo stát,“ dodala. 

Robert Bales vstoupil do armády po teroristických útocích z 11. září 2001. Třikrát sloužil v Iráku. Na čtvrtou misi ho armáda vyslala do Afghánistánu. Tady před několika dny postřílel v provincii Kandahár celkem 16 lidí, afghánských civilistů. Byl na něj vydán zatykač kvůli hromadné vraždě, obviněn ovšem zatím není.