Kubánská policie si posvítila na Dámy v bílém

Havana – Týden před návštěvou papeže Benedikta XVI. zatkla kubánská policie zhruba osmdesát odpůrců Castrova režimu. Většinou se jednalo o členky hnutí Dámy v bílém, které bojuje za propuštění politických vězňů. Kubánské úřady proti nim údajně postupují v posledních dnech razantněji právě v souvislosti s papežovou návštěvou. Tím spíš ovšem disidenti doufají, že Benedikt XVI. během tří dnů na komunistickém ostrově otázku lidských práv zmíní.

Dámy v bílém mají každou neděli stejný program; při ranní cestě z kostelů uspořádají pochod ulicemi Havany, a žádají tak propuštění svých mužů či synů z kubánských vězení. Včera policie zatkla desítky z nich již před pochodem. „Sedmdesát až osmdesát žen, většinou členek hnutí Dámy v bílém, bylo svévolně zadrženo v hlavním městě i v provinciích,“ informoval mluvčí Kubánské komise pro lidská práva Elizardo Sánchez. Dvacet jiných aktivistek přesto demonstraci podniklo.

Mezi zatčenými je i jedna z vůdkyň organizace Berta Solerová. Informoval o tom její manžel, kterým je známý disident Ángel Moya. „Tento víkend byl opět plný politických represí ze strany totalitní vlády. Nejhorší je, že jejich oběťmi jsou ženy,“ vysvětlil mluvčí Kubánské komise pro lidská práva a národní usmíření Elizardo Sánchez. Některé ze zatčených žen úřady vzápětí propustily bez obvinění. Naopak další dočasně zadržely.

A co na to papež?

V kubánských věznicích i po několika vlnách propouštění zůstávají v drsných podmínkách zřejmě stovky politických vězňů. Kubánské úřady zasáhly proti disidentům sotva týden před plánovanou návštěvou Benedikta XVI. Očekává se proto, že papež bude o lidských právech mluvit, ačkoli ani návštěva jeho předchůdce Jana Pavla II. neznamenala zásadní průlom. Církev je přitom na Kubě tolerovaná a vyjednala například propuštění desítek politických vězňů, kteří ovšem z cely zamířili rovnou do exilu.