Zbývají pouze tři. Pomalu vymírá vzácný druh nosorožce - i záchranný projekt

Keňská rezervace vydržuje poslední tři kusy vzácného nosorožce (zdroj: ČT24)

Nosorožci tuponosí severní bílí mají na kahánku, a to navzdory unikátnímu českému projektu na záchranu těchto ohrožených živočichů. Po nedávném úmrtí dvou kusů v zoo v San Diegu a Dvoře Králové zbývají už jen tři exempláře tohoto zvířete na světě – všechny v keňské rezervaci Ol Pejeta. I tam ale pokusy o rozmnožení postupně selhávají. Přímo v rezervaci natáčel zpravodaj Josef Pazderka.

V celé Keni možná není příliš mnoho míst, která jsou podobně střežená. Kolem ohrady hlídkují ozbrojené hlídky se psy či speciální kamery na ochranu před pytláky. Rohy nosorožců – a to nejenom těch bílých – mají na černém trhu cenu zlata. Projekt pod záštitou českých zoologů nazvaný „Poslední šance“ poutá pozornost po celém světě, naděje na záchranu téměř vyhynulého druhu ale postupně zhasíná.

Problém je ve schopnosti rozmnožovat se. U tří posledních žijících kusů je totiž podle odborníků minimální. „Fakt, že se dlouho předtím nerozmnožovali, i to, že většinu života strávili v zoologické zahradě, byl asi hlavní důvod, proč naše veškeré pokusy o jejich rozmnožení selhaly. Ale hraje v tom roli i jejich věk,“ popisuje ředitel rezervace Ol Pejeta Richard Vigne.

obrázek
Zdroj: ČT24

Čeští zoologové ze Dvora Králové nicméně souboj o osud vzácného nosorožce ještě nevzdávají. Poslední šancí je zkusit umělé oplodnění odebraných vajíček. Podle šéfa keňské Ol Pejety Richarda Vignea je ale umělé oplodnění nosorožců nákladná a nevyzpytatelná metoda.

Unikátní záchranný projekt ale bere hlavně jako budíček pro veřejnost. „To co se stalo s nosorožci bílými severními je hrozné. Nakonec se bez nich nějak obejdeme. Je to ale ukázka toho, co lidé provádějí s tisíci dalšími druhy zvířat na světě,“ dodává šéf rezervace.

V Ol Pejetě sice zoologové boj o záchranu vymírajícího druhu ještě úplně nevzdali, nyní se ale soustředí na úzké příbuzné, a to nosorožce bílé jižní. Těch je na rozdíl od severních podstatně více. Osud tohoto druhu ale podle místních bude záviset na tom, zda si lidé uvědomí svou zodpovědnost za přežití ohrožených zvířat.