Hnutí Okupujte Wall Street žije, policie zadržela další demonstranty

New York - Newyorská policie zadržela desítky demonstrantů, kteří si v Zuccottiho parku připomínali půl roku od vzniku protestního hnutí Okupujte Wall Street. Několik stovek lidí pochodovalo Manhattonem a asi tři stovky se jich pak sešly v parku, kde byl na podzim protestní tábor. Policie zasáhla, když se někteří z nich pokusili stany znovu postavit. Hnutí Okupujte Wall Street protestuje proti sociální nerovnosti a žádá větší zdanění bohatých.

Policisté zasáhli proti demonstrantům ve chvíli, kdy se pokoušeli obnovit stanové městečko, které zde na podzim několik týdnů stálo. Již včera dopoledne bylo zadrženo 15 lidí a tři policisté utrpěli zranění. Večer se pak v Zuccottiho parku shromáždilo kolem 500 lidí, na které dohlížela asi stovka policistů. „Toto je naše jarní ofenziva. Lidé si myslí, že hnutí Okupujte je pryč. Je důležité, aby viděli, že jsme zpátky,“ prohlásil třicetiletý demonstrant Michael Premo, který se označil za mluvčího hnutí.  

Hnutí Okupujte Wall Street vzniklo loni v polovině září právě v Zuccottiho parku. Demonstranti tvrdili, že zastupují 99 procent Američanů proti jednomu procentu nejbohatších, kteří údajně nejsou dostatečně solidární se zbytkem společnosti. Park museli protestující opustit v polovině listopadu, když majitel pozemku oznámil, že hygienické podmínky ve stanovém městečku jsou velmi špatné a park potřebuje uklidit. Hnutí Okupujte Wall Street se na podzim rozšířilo z New Yorku i do dalších amerických měst. Na většině míst radnice protesty delší dobu tolerovaly, nakonec ale přistoupily k likvidaci stanových městeček.

Vydáno pod