Autor Konyho se zbláznil

San Diego - Spoluzakladatel neziskové organizace Neviditelné děti a hlavní protagonista známého videa Kony 2012 Jason Russell je v nemocnici. Odvezla ho tam kalifornská policie poté, co v San Diegu údajně polonahý pobíhal po ulici a křičel.

Video Kony 2012 vidělo na YouTube víc než 80 milionu lidí. Kampaň za dopadení ugandského válečného zločince Josepha Konyho obletěla celý svět. A spolu s ní se stal slavným i její hlavní autor – Jason Russell. Tlak ale podle kolegů psychicky nevydržel. Policie v San Diegu ho musela odvést do nemocnice.  

„Několik místních obyvatel mělo obavy o muže, který se choval podivně. Svědci popsali, že nebyl zcela oblečený. Podle některých měl na sobě jen spodní prádlo, podle jiných byl nahý. Běhal po silnici, narušoval dopravu a křičel,“ řekla Andra Brownová, mluvčí policie v San Diegu. 

Russell byl údajně vyčerpaný a dehydrovaný. Podle nevládní organizace Neviditelné děti (Invisible Children), kterou 33letý aktivista spoluzakládal, může za incident emoční vypětí z posledních dnů. 

Jason Russell bojuje za zadržení Konyho, který je vůdcem takzvané Armády božího odporu. Ta ve středoafrických zemích používá chlapce jako dětské vojáky a dívky jako sexuální otrokyně. Video, kde Russell vypráví o Konym svému synovi, má ale i své kritiky. Podle mnohých ukazuje problém černobíle. „Samozřejmě je to zjednodušené. To video není odpověď. Má jen otevřít dveře diskusi,“ reagoval Russell. 

Russellovo video dobře vydělává. Během prvních 48 hodin po nahrání na server YouTube si organizace přišla na téměř 100 milionů korun. Aktivisté tak chystají další akce.

Autor Konyho se zbláznil (zdroj: ČT24)
Vydáno pod