Zemětřesení na Tchaj-wanu už má 32 obětí, pod troskami zůstává 120 lidí

Na Tchaj-wanu pokračují záchranné práce po sobotním zemětřesení. Počet obětí už se zvýšil na nejméně 32. Většina mrtvých se našla pod troskami sedmnáctipodlažního bytového komplexu ve městě Tchaj-nan. V domě je stále uvězněno zhruba 120 lidí.  Otřesy o síle 6,4 desetiny stupně Richterovy škály zasáhly jižní část ostrova.

Záchranáři trosky prohledávají s pomocí psů a akustických přístrojů. Dopoledne vyhrabali živého muže, který je informoval o poloze dalších zasypaných lidí. Podle úřadů je ale asi 103 osob zablokovaných velmi hluboko pod troskami. Ze sutin už se podařilo zatím vyprostit 170 přeživších a 27 mrtvých obyvatel. Asi 90 zachráněných lidí bylo hospitalizováno.

V jiných částech města, kde se zřítilo dalších pět budov a pět bylo poškozeno, záchranáři vytáhli z trosek dalších asi 100 živých lidí a těla dvou obětí. Asi deset lidí je v nemocnici.

Zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy škály zasáhlo v sobotu ráno místního času jižní část ostrova Tchaj-wan. Trosky zřícené sedmnáctipodlažní budovy začalo prohledávat 800 vojáků a více než 1200 záchranářů. Komplex se podle svědků složil jako harmonika a zbyla z něj jen hromada trosek a pokroucených kovových nosníků.

Zemětřesení na Tchaj-wanu
Zdroj: Photomall/ČTK/ZUMA

Zemětřesení udeřilo dva dny před oslavami příchodu čínského Nového roku. Ty jsou nejvýznamnějším rodinným svátkem čínského kalendáře.  

Tchaj-wan prověří konstrukci zničených domů

Tchaj-wan postihují zemětřesení často, protože leží v seizmicky aktivní oblasti. V září 1999 ostrov zasáhly otřesy o síle 7,6 stupně Richterovy škály, které připravily o život 2400 lidí. Zničeno nebo poškozeno bylo na 50 tisíc budov. 

Pravidelně se také objevují spekulace, že některé místní budovy nesplňují deklarované stavební bezpečnostní normy. Ministerstvo vnitra už oznámilo, že nechá vyšetřit kvalitu konstrukce všech vážně postižených domů, především u zničeného sedmnáctipodlažního bytového komplexu.