Beduíni přestali blokovat základnu na Sinaji

Káhira - Beduíni v Egyptě ukončili blokádu základny mezinárodních pozorovatelů na severu Sinajského poloostrova. České televizi to potvrdila mluvčí generálního štábu. Na základně Al-Gurá je i jeden Čech, původní informace hovořily o dvou. Nikomu se nic nestalo. Kočovníci tábor drželi v obklíčení několik dní. Blokáda skončila poté, co egyptské úřady slíbily propustit několik vězněných členů beduínských klanů.

Jak v rozhovoru pro internetový server českého ministerstva obrany řekl Josef Lejsek, který na základně rovněž slouží, ale v současnosti je na dovolené v Česku, obklíčení vojáci měli k dispozici dostatek potravin i vody a elektřina fungovala. Podle Lejska beduíni svou akci nesměřují cíleně na jednotky mezinárodní mise (MFO), ale chtějí si vynutit na egyptské vládě splnění svých politických požadavků.

Členové mise MFO v oblasti kontrolují dodržování úmluv o počtech a typech zbraní v souladu s mírovou smlouvou podepsanou v roce 1979 v Camp Davidu. Kromě českých vojáků jsou v jednotkách mezinárodního štábu MFO příslušníci armád dalších 14 zemí.