V Donbasu na Ukrajině zesilují boje, údajně i za použití zakázaných zbraní

Zprávy z donbaské fronty hovoří o prudkém zvýšení bojové aktivity ukrajinské armády i separatistů. Pod palbou byl v noci na sobotu Doněck a okolní obce, nasazeny byly údajně i zakázané zbraně. Vyplývá to z informací ukrajinského a ruského tisku. O obětech na životě se zprávy nezmiňují.

Kyjev oznámil, že palba povstalců se soustředila na okolí obce Krasnohorivka na západním předměstí Doněcku. Vzbouřenci tam údajně kromě ručních zbraní použili granátomety a minomety ráže 82 milimetrů.

Přestřelky jsou hlášeny i z nedalekých obcí Marjinka, Pisky a Opytne. U obce Zajceve, kde se intenzivně bojuje už několik dní, se podle svědků ozývala střelba z minometů ráže 120 milimetrů, které minské mírové dohody zakazují.

Trosky doněckého letiště
Zdroj: ČT24

Zprávy o intenzivních bojích potvrdil i štáb doněckých separatistů. Ukrajinská armáda údajně zahájila silnou palbu na trosky doněckého mezinárodního letiště zničeného při loňských bojích.

„V okolních domech tlaková vlna rozbila okenní skla, lidé strávili noc ve sklepech,“ řekl agentuře DAN jeden z povstaleckých polních velitelů. Bojovalo se i na východním předměstí azovského přístavu Mariupolu.

Karel Svoboda z Institutu mezinárodních studií FSV UK ovšem ve vysílání ČT24 uvedl, že zprávy OBSE naopak tvrdí, že je situace relativně klidnější. „Pracujeme v situaci informačního šumu a je velmi těžké se v tom orientovat,“ podotkl.

Ozbrojené střety trvají na východě Ukrajiny s větší či menší intenzitou už téměř dva roky, přestože od dubna 2014 bylo uzavřeno už několik dohod o klidu zbraní. Podle údajů OSN v Donbasu zahynulo přes 9 tisíc lidí.

Karel Svoboda (FSV UK): Skutečnou situaci na Ukrajině je těžké posoudit (zdroj: ČT24)