Bolivijský soudce žvýká koku, pomáhá mu při rozhodování

La Paz - Bolivijský ústavní soudce Gualberto Cusi způsobil v zemi rozruch svým přiznáním, že při rozhodování o důležitých případech mu pomáhá koka. V rozhovoru pro televizi Gigavision se svěřil, že ve složitých situacích používá tradiční věšteckou metodu čtení z kokových lístků a že koku také žvýká. Podle něj jde jen o drobnou pomůcku, opozice ale okamžitě spustila kampaň, v níž ho označila za ostudu soudnictví. Píše o tom BBC.

Soudce Cusi pochází z indiánského kmene Aymara, kde věštění z koky patří k tradici. Do své funkce byl zvolen loni na podzim, kdy byli ústavní soudci vůbec poprvé voleni přímo, lidovým hlasováním. „Ve chvílích, kdy je třeba rozhodnout, se obracíme ke koce, aby nás vedla a ukázala nám cestu,“ vysvětloval Cusi netradiční soudcovskou metodu. Zároveň však zdůraznil, že věštění je pro něj jen pomůckou a neřídí se slepě tím, co mu věštba sdělí.

Soudcova zpověď způsobila poprask především v řadách opozice, která už žádá jeho odvolání. „Justice tady narazila na naprosté dno, je to ostudné a měl by (soudce) odstoupit,“ řekl novinám El Deber kongresman Roy Moroni. „Nemůžeme důvěřovat lidem, kteří rozhodují o svobodě jednotlivce čtením z koky,“ dodal.

Sběrači koky
Zdroj: ČT24

Předseda ústavního soudu Rudy Flores ale svého kolegu brání. Podle něj šlo o přísně osobní vyjádření, které neznamená, že by se soud řídil při vydávání rozsudků lidovými zvyky.

Žvýkaní listů koky, z níž se vyrábí kokain, patří v Bolívii k silně zakořeněným národním zvykům. Pěstování koky hájí sám prezident Evo Morales, který se dříve její produkcí živil.