Lékaři úspěšně operovali plíci malého lidského plodu

Paříž - Ve Španělsku se ve světové premiéře podařilo úspěšně operovat plíci velmi malého lidského plodu v břichu matky. Holčičce, která dostala jméno Alaitze, je již 16 měsíců a je naprosto zdravá. Informoval o tom dnes francouzský zpravodajský server metrofrance.com.

V baskičtině znamená její jméno „radost“. „Je to poprvé, co byl pokus o takovou operaci úspěšný,“ řekl tuto středu 13. března doktor Eduard Gratacos, vedoucí kliniky prenatální medicíny v Barceloně, který o zázračném úspěchu doktorů informoval.

V době operace byla 33letá matka Monica Corominasová teprve ve 26. týdnu těhotenství a plod vážil jen 800 gramů. Lidský zárodek trpěl vrozenou vadou pravé plíce. To ohrožovalo život plodu, protože plíce se vyvíjela nenormálně a chovala se jako nádor, upřesnil Gratacos.

Lidský plod
Zdroj: ČT24/ISIFA

Stačilo málo a dítě nepřežilo
   
Operace trvala 30 minut a lékaři museli předtím „dítě“ uspat. „Bez operace by miminko nepřežilo. Byl to ohromně citlivý zákrok, protože se prováděl u srdce, v tkáních o šířce cigaretového papíru. Jen malá chyba při manipulaci s nástroji může při takové operaci vést ke smrti plodu,“ vysvětlil Gratacos.

Těhotenství
Zdroj: Rex Features/ISIFA