Sýrie už rok krvácí, řešení v nedohlednu

Damašek - Dnes je to přesně rok od vypuknutí nepokojů v Sýrii. Rozbuškou byla přitom nenápadná demonstrace v Damašku. Protesty se do dalších měst rozšířily z Dará, kde policisti mučili několik školáků kvůli protirežimním nápisům na zdech. Situace v zemi je nadále vyhrocená, OSN upozorňuje na rostoucí počet uprchlíků. Za poslední rok své domovy údajně opustilo 230 tisíc obyvatel, o život přišlo na devět tisíc lidí a lidskoprávní organizace mluví o násilí, jaké nemá obdoby a jaké zemi vrací do 80. let, kdy byl u moci otec nynějšího prezidenta Bašára Asada.

Původní odpor proti režimu přerůstá v náboženský konflikt - proti sobě stojí dva směry islámu, opoziční sunnité a šíitská menšina alávitů, z níž pochází Asadova rodina. V zemi jsou ale taky četní křesťané i další muslimské skupiny a přímo zasáhnout chtějí i některé arabské země.

Opozice si stěžuje na nedostatek zbraní, kvůli němuž nemůže efektivně čelit vládním jednotkám. Západní státy ale poukazují hlavně na roztříštěnost syrské opozice. Šéf francouzské diplomacie Alain Juppé dnes řekl, že dodávat zbraně syrské opozici by v sobě neslo riziko rozpoutání občanské války. Na mezinárodní společenství syrská opozice nemůže spoléhat. Rusko a Čína žádné kroky proti Damašku nepodpoří, dvakrát vetovaly rezoluci Rady bezpečnosti. Dvě stovky humanitárních a lidskoprávních organizací Rusko a Čínu vyzvaly, aby podpořily snahu OSN zastavit násilnosti v Sýrii.

Americká televize CNN získala videozáznam z povstaleckého Homsu, který v únoru armáda dobyla. Reportáž vykresluje zoufalou situaci místních obyvatel:

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

Vládní jednotky v posledních týdnech zaznamenaly dva výrazné úspěchy, když znovu ovládly opoziční bašty Homs a Idlib. Sílí proud Syřanů utíkajících před násilím ze země, jen za posledních 24 hodin jich údajně do Turecka dorazila tisícovka.

  • Uprchlický tábor v tureckém Yayladagi autor: Burhan Ozbilici, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3390/338980.jpg
  • Demonstrace na podporu prezidenta Bašára Asada autor: Bassem Tellawi, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3392/339151.jpg

U Idlibu bylo dnes také nalezeno 23 těl civilistů, která zjevně nesou známky krutého mučení. Jde už o druhý nález ostatků zmasakrovaných osob v tomto týdnu. V pondělí byla v Homsu nalezena těla více než 60 lidí, hlavně žen a dětí. Opozice označuje v těchto případech za pachatele provládní milice, vláda v Damašku naproti tomu neochvějně připisuje oběti teroristickým gangům. Prezident Asad chaos a násilí ignoruje a plánuje parlamentní volby. Konat by se měly 7. května.

První výročí vypuknutí lidového povstání proti režimu Bašára Asada je poznamenáno i novými boji v Damašku. Vojáci stříleli do účastníků dnešních demonstrací, které se konaly v několika městech. Státní televize vysílala záběry hlavně z provládních manifestací, jejichž účastníci nesli Asadovy portréty a vlajky Sýrie a jejích spojenců Ruska a Číny. Demonstrovali proti tomu, co označují za „roční spiknutí“ proti Sýrii. Podle opozice vláda účastníky na tyto manifestace dovezla autobusy a pro zaměstnance státní správy byly povinné.

Syrská nevládní organizace zabývající se ochranou lidských práv dnes zveřejnila čerstvou bilanci ročních nepokojů. Nepřežilo je podle ní přes 9113 lidí. Mezi nimi je přes 6600 civilistů, více než 1990 vojáků a policistů a 471 povstalců.

Zpráva AI informuje o mučení odpůrců režimu

Nová zpráva organizace Amnesty International (AI) informuje o systematickém mučení odpůrců syrského režimu. „Fakt, že se to děje po celé zemi a ve všech bezpečnostních agenturách a ozbrojených silách, vede k závěru, že to režim řídí, že ví, co se děje,“ říká autor zprávy Neil Sammonds. Podle AI si dnešní stav nezadá s temnými 80. lety, kdy vládl otec současného prezidenta.

„Do jakékoliv nemocnice přijdou bezpečnostní složky a berou zraněné. Když jsou protirežimní, buď je rovnou zabijí, nebo je umučí,“ vypovídá jeden syrský uprchlík v Libanonu.

  • Oběť mučení v Sýrii zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3391/339094.jpg
  • Zpráva AI o mučení v Sýrii zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3391/339093.jpg

Sýrie o víkendu umožní agenturám OSN posoudit potřeby Syřanů

Damašek o víkendu umožní agenturám OSN posoudit humanitární potřeby Syřanů. V New Yorku to dnes sdělila šéfka humanitárních operací OSN Valerie Amosová, která Sýrii nedávno navštívila. Dohodla tam, že Sýrie umožní několika agenturám OSN posoudit nejnaléhavější potřeby lidí v oblastech nejvíce poničených boji.

Mezinárodní misi povedou zástupci syrské vlády a budou v ní kromě agentur OSN také zástupci států Organizace islámské spolupráce. Navštíví provincie Homs, Hamá, Tartús, Latákíja, Halab, Dajr az-Zaur, Dará a okolí Damašku. Damašek pouští do Sýrie OSN k evaluační misi vůbec poprvé. Amosová označuje misi za minimum, pro Syřany je podle ní třeba udělat mnohem víc.

Stále další země hodnotí situaci v Sýrii za bezpečnostně neudržitelnou a stahují z ní své diplomaty. Dnes tak učinil Bahrajn, který se tím připojil k Francii, Británii, Kanadě, USA, Španělsku, Itálii a Saúdské Arábii. ČR diplomaty z Damašku v současnosti nestahuje.