Maďaři oslavili státní svátek demonstracemi - pro i proti

Budapešť - Maďaři dnes demonstracemi oslavili výročí protihabsburského povstání z roku 1848. V Budapešti se před parlamentem sešlo přes 200 tisíc příznivců vládního Fideszu, aby podpořili premiéra Viktora Orbána. Naopak tisíce oponentů demonstrovaly proti vládě jedné strany – požadovaly nezávislou justici a svobodu projevu i tisku. Patnáctý březen je výročím protihabsburské, ale hlavně národní revoluce z roku 1848.

Orbánův vládní Svaz mladých demokratů (Fidesz) dnes uspořádal „mírový pochod“, na nějž kromě Maďarů přijely i tisíce sympatizantů z Polska, radikálnější přívrženci tamní Kaczyńského pravicové strany. Liberálové z Francie naopak dorazili na protivládní shromáždění za svobodu médií. Občanská sdružení vyjádřila své obavy o osud demokracie v zemi.

Orbán promluvil na Kossuthově náměstí před parlamentem. „My Maďaři jsme národ bojovníků za svobodu,“ prohlásil před davem svých příznivců. „Eurokrati se na nás dnes ještě dívají nevraživě, ale nakonec nám dají za pravdu,“ prohlásil. „Pokud se nevzpamatujeme, stane se i Evropa kolonií moderního finančního systému,“ varoval unii.

U Alžbětina mostu, zhruba kilometr od provládní demonstrace, se sešly desítky tisíc odpůrců vlády, aby protestovali proti údajně restriktivnímu mediálnímu zákonu a dalším opatřením, která prý oslabují demokracii a právní stát. Studenti a učitelé zase požadovali ústupky z údajně ultrakonzervativní školské politiky vlády.

Několik stovek pravicových extremistů a neonacistů dnes večer vniklo do budovy budapešťské banky Center, v níž má svou kancelář i MMF. Extremisté zapalovali světlice a na balkoně budovy vyvěsili středověkou Arpádovu vlajku, kterou před rokem 1945 používali fašisté. Výtržníky z budovy vyvedla policie. Byl mezi nimi i poslanec za krajně pravicový Jobbik Tamás Sneider.

Evropská unie zemi kvůli rozpočtovému schodku dočasně zmrazila několik set milionů eur z evropských fondů. Maďarsko pak slíbilo, že příští měsíc představí plán, jak deficit zkrotit.