V jednotce, kterou na Sinaji obklíčili beduíni, je i Čech

Káhira/Praha - Několik stovek ozbrojenců obklíčilo mezinárodní vojenský tábor na Sinaji. Nachází se v něm i jeden český příslušník pozorovatelské mise. Incident trvá už druhý den. Tamní beduíni si chtějí na egyptské vládě vynutit propuštění pěti svých spolubojovníků, kteří jsou souzeni za terorismus. Cizinci na základně jsou v pořádku a bezprostřední nebezpečí jim nehrozí.

V současné době se na základně nachází jeden český voják, druhý je na druhé základně na jihu," podotkla Jana Růžičková, mluvčí generálního štábu.

Tábor obklíčilo asi 300 ozbrojených beduínů, kteří si tak chtějí vynutit propuštění pěti osob souzených za terorismus. Příslušníci místních kmenů jsou vyzbrojeni automaty a kolem tábora hlídkují už dva dny v dodávkách. Uvnitř je kromě dvou Čechů několik set Kolumbijců, Američanů a Uruguayců. Ostnatým drátem je zablokována hlavní silnice vedoucí k táboru.

Zatím se vše obešlo bez střelby. Vojáci jsou ale v pohotovosti a zvýšili bezpečnostní opatření. Podle náčelníka generálního štábu uruguayské armády Pedra Aguerreho mají obklíčení vojáci dost potravin i munice a zatím mezi nimi panuje i dobrá morálka. Vojáci jsou prý na podobné věci připraveni, a jestliže se situace zhorší, použijí plán pro mimořádné události. „Kdyby došlo k úplnému vyhrocení situace, tak je tady možnost nějakého leteckého mostu pomocí vrtulníků,“ řekl Josef Lejsek, příslušník pozorovatelské mise MFO.

Skupina beduínů chce, aby úřady propustily pět jejich kolegů, kteří mají jít znovu před soud. Už jednou byli odsouzeni za terorismus za pumový útok spáchaný v roce 2005 v Šarm aš-Šajchu. Hrozí jim tresty smrti nebo doživotí. Dvoudenní vyjednávání ale zatím k ničemu nevedla.

Mezinárodní mírová jednotka má celkem 1 400 členů ze 14 zemí s povinností hlídkovat na Sinaji a zajistit dodržování mírové smlouvy z roku 1979.

Čeští vojáci působí na Sinaji od roku 2009. Armáda tam vysílá celkem tři vojáky, v současné chvíli jsou tam ale pouze dva, protože jeden je na dovolené. Úkolem mezinárodních jednotek v této oblasti je dohlížet na dodržování bezpečnostních podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem. Vojáci těchto jednotek tady provádějí pozorovatelskou činnost na hranicích.

Blokády, demonstrace či únosy jsou na Sinaji běžné. Tamní beduíni, potomci původních arabských kočovníků, si dlouhodobě stěžují, že Káhira ignoruje jejich potřeby. Bezpečnost se po pádu Mubarakova režimu ještě zhoršila; terčem útoků se už několikrát stal i plynovod vedoucí z Egypta do Izraele.