Vrah Afghánců je v Kuvajtu, Tálibán pozastavil jednání s USA

Kábul – Afghánský prezident Hamíd Karzáí dnes v souvislosti se střelbou amerického vojáka vyzval jednotky pod velením NATO, aby se stáhly ze všech afghánských vesnic. USA ale nevěří, že prezident požaduje, aby mezinárodní jednotky opustily vesnice okamžitě, sdělil agentuře Reuters zdroj z Pentagonu. Povstalecké hnutí Tálibán dnes rovněž oznámilo, že pozastavuje mírová jednání se Spojenými státy. USA podle něj nesplnily podmínky pro pokračování rozhovorů. Voják, který v neděli v Afghánistánu zavraždil šestnáct místních civilistů, byl převezen do Kuvajtu. Jeho odjezd ale podle amerických činitelů nevylučuje, že by mohl být souzen v Afghánistánu. Podle ministra obrany USA Leona Panetty mu hrozí trest smrti.

Při setkání s americkým ministrem obrany dnes prezident Karzáí požádal, aby se zahraniční jednotky stáhly z předsunutých vojenských základen v afghánských vesnicích a v odlehlých oblastech. Chce, aby se přesunuly na hlavní základnu v zemi. Karzáí rovněž prohlásil, že afghánská vláda chce zajišťovat bezpečnost v zemi vlastními silami již od konce roku 2013. „Jsme připraveni převzít odpovědnost za bezpečnost v zemi. Byli bychom raději, kdyby tento proces byl ukončen v roce 2013, a ne v roce 2014,“ řekl Karzáí.

V Afghánistánu v současnosti působí téměř 130 tisíc vojáků pod velením NATO, z toho je 90 tisíc Američanů. USA a jejich spojenci hodlají ukončit bojové operace v zemi do konce roku 2014.

Jméno vraha americká armáda dosud neoznámila, což experti označují za krajně neobvyklé. Důvodem je patrně obava o bezpečí jeho příbuzných. O jeho osobě bylo pouze oznámeno, že je mu 38 let, je otcem dvou dětí a třikrát působil v bojových misích v Iráku. Jeho stálá vojenská posádka je umístěna ve státě Washington.   

Muž byl až do středečního večera zadržován v jihoafghánském Kandaháru, odkud byl podle mluvčího Pentagonu „po právní poradě“ přepraven do Kuvajtu. „V Afghánistánu nemáme k dispozici příslušné vězeňské prostory,“ řekl novinářům mluvčí John Kirby.

Dům, kde americký voják zabil 16 civilistů
Zdroj: ISIFA/Arghand/Xinhua/Sipa USA

Přestože mluvčí nevyloučil soudní proces v Afghánistánu, američtí právníci o podobném postupu pochybují. Afghánští poslanci přitom požadovali, aby soud se konal v jejich zemi, mimo jiné i kvůli nezbytnému výslechu svědků.  

Abdul Chalíq Balakarzaí, právník, obyvatel Kandaháru:

„Toho zločince převezli do Kuvajtu. To je pro nás nepřijatelné, odmítáme to. Amerika to neudělala správně. Měl by jít do vězení tady a soud by měl být také tady.“

Voják měl poraněný mozek

Američtí zákonodárci kritizují ministerstvo obrany kvůli tomu, že vojákovi umožnilo nasazení v této asijské zemi. Voják přitom při své předchozí misi v Iráku utrpěl poranění mozku. Afghánský incident tak podle zákonodárců vyvolává pochybnosti o tom, jak se ozbrojené složky vyrovnávají s duševním zdravím vojáků. „Přemýšlím, zda nebylo předčasné umožnit tomu muži nové nasazení,“ řekl agentuře Reuters poslanec Bill Pascrell. "Není to omluva za jeho odporný čin, ten nás všechny zhnusil. Ale všichni přece máme povinnost takovým
věcem předcházet," dodal.

Vrah v neděli před úsvitem opustil základnu a postřílel ve třech různých domech v okrese Pandžvaj 16 civilních obyvatel, mezi nimi devět dětí a tři ženy. Jejich těla poté spálil. Podle některých informací místních vesničanů za útokem stála skupina několika vojáků, ale americké zdroje tuto verzi incidentu popírají. 

V Afghánistánu dál panují protiamerické nálady. Ve městě Kalát na protest proti vraždám civilistů vyrazily tisíce lidí. „Demonstranti provolávali protiamerická hesla a požadovali odchod amerických jednotek ze země,“ uvedl mluvčí místní policie.  

Tálibán dnes oznámil, že zastavuje rozhovory s Washingtonem o ukončení konfliktu v Afghánistánu. „Taliban se rozhodl pozastavit veškerá jednání s Američany konaná v Kataru, dokud Američané nevyjasní svůj postoj k příslušným znepokojujícím záležitostem a dokud neprokážou vůli plnit své sliby,“ uvádí se v dnešním komuniké Tálibánu.