Američané plánují v reakci na ruské zbrojení investice do obrany

Američané plánují v reakci na ruské zbrojení investice do obrany (zdroj: ČT24)

Obrana – resort, na kterém Rusové rozhodně nešetří a nyní se do něj chystají navýšit investice také Američané. Americké ministerstvo obrany požaduje navýšení rozpočtu na své výdaje v Evropě. Chce skoro tři a půl miliardy dolarů, tedy čtyřikrát víc než loni.

Americké ministerstvo obrany se netají tím, že nové jednotky a zbraně se mají postavit právě ruské hrozbě. „Připravujeme se na špičkově vybaveného protivníka – jak my říkáme, na konflikt v plném rozsahu,“ řekl americký ministr obrany Ash Carter.

Ten protivník není podle šéfa Pentagonu nikdo jiný než agresivní Rusko. Boje na Ukrajině, angažmá Moskvy v Moldavsku a Gruzii, incidenty s ruskými stíhačkami nebo jen několik dní staré rozhodnutí vytvořit čtyři nové divize, namíření proti NATO, to jsou jen některé z důvodů, proč americký ministr obrany žádá od Kongresu na rok 2017 víc peněz na obranu Evropy.

Skoro tři a půl miliardy dolarů půjdou do posílení rotujících amerických jednotek, výcviku a cvičení, vybavení, zbraní a infrastruktury. Víc amerických vojáků a zbraní má zamířit třeba do Maďarska, Rumunska nebo Pobaltí.

Peníze na Evropu sice tvoří jen malou část chystaného obranného rozpočtu USA, který se skoro přesně rovná desetinásobku výdajů celého českého státu. Oproti minulým rokům by ale evropský program Pentagonu narostl rovnou na čtyřnásobek. „Musí být schopní způsobit agresorovi takové ztráty, aby si buď provokativní akce rozmyslel, nebo jich trpce litoval,“ vysvětlil Carter.

Američtí stratégové poukazují mimo jiné na neustále rostoucí ruský obranný rozpočet. A zároveň s napětím očekávají reakci Moskvy na posilování Ameriky v Evropě. Nové závody ve zbrojení by sice mohly podvázat ruské ekonomické problémy. V těchto chvílích se ale zřejmě za zdmi Kremlu teprve diskutuje, jestli Evropa opět pocítí mrazivý dech studené války.