Europarlament se pustil do Wildersova webu

Štrasburk – Europoslanci dnes tvrdě kritizovali nizozemského premiéra Marka Rutteho, že jeho vláda zatím neodsoudila internetovou stránku pravicového populisty Geerta Wilderse. Jeho krajně pravicová Strana pro svobodu (PVV) na ní před časem vyzvala, aby Nizozemci udávali údajně špatné chování občanů východoevropských zemí. Evropský parlament bude tento týden hlasovat o rezoluci týkající se Wildersova urážlivého webu.

„Jaký signál vysílá Rutte, když neodmítá iniciativu PVV? Že tu jsou dobří a horší pracovníci podle toho, jaký mají pas?“ zeptal se šéf lidovecké frakce v Evropském parlamentu Joseph Daul. Nelíbí se mu, že i když šéf nizozemské vlády dostal na dnešní debatu do Evropského parlamentu pozvánku, do Štrasburku nepřijel. „Rutteho mlčení je nepřijatelné, je to přece internetová stránka strany, s níž spolupracuje,“ připomněl Hannes Swoboda ze socialistické frakce.

PVV zajišťuje menšinovému kabinetu v Haagu většinu hlasů v parlamentu. Před několika týdny vyvolala hlavně v zemích východní části EU bouři, když se na Nizozemce prostřednictvím zvláštní internetové stránky obrátila s výzvou: „Přišel jste o práci kvůli Polákovi, Bulharovi, Rumunovi nebo jinému Středo- nebo Východoevropanovi? Dejte nám o tom vědět.“

Europoslanec za PVV: Zrušte europarlament!

„Ti lidé představují obrovskou zátěž pro sociální a zdravotní systém Nizozemska,“ tvrdí europoslanec za PVV Auke Zijlstra o občanech východoevropských zemí pracujících v Nizozemsku. Brusel je podle něho odpovědný za import kriminality a asociálního chování do jeho země. „Evropská elita dělá z evropského snu noční můru a nikdo není ochoten se podívat pravdě do očí,“ řekl také. „Je na čase Evropský parlament zrušit,“ navrhl.

„Když se něco děje v Nizozemsku, je to třeba odsoudit stejně, jako když se něco děje v Maďarsku nebo ve Francii,“ řekl šéf liberálů v EP Guy Verhofstadt jen několik hodin poté, co francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho obvinil z toho, že mluví jazykem krajní pravice. Reagoval tak na hrozbu Sarkozyho, který se příští měsíc bude ucházet o znovuzvolení, že pokud EU nezlepší ochranu svých hranic, pozastaví Francie svou účast v schengenském prostoru bez hraničních kontrol.

Vydáno pod